Considerate pana in urma cu cativa ani o investitie obscura, criptomonedele se afla in prezent in centrul atentiei investitorilor. Cresterea lor spectaculoasa, insotita de un interes institutional sporit, inclusiv de la nume mari precum JPMorgan sau Goldman Sachs, a condus la aparitia a numeroase monede virtuale. Putem spune ca criptovaluta pune bazele unei noi economii si ca, pur si simplu, revolutioneaza industria financiara. Totusi, in functie de capitalizarea de piata, unele dintre criptomonede sunt mai importante decat altele.
Ce reprezinta capitalizarea de piata
Cand vorbim de capitalizare de piata ne referim la valoarea absoluta a unei companii, egala cu valoarea unei actiuni a acesteia inmultita cu numarul de actiuni. In lumea criptomonedelor, capitalizarea de piata se calculeaza prin inmultirea pretului de referinta existent al unui crypto asset cu oferta curenta de circulatie.
Cele mai mari criptomonede, dupa capitalizarea de piata
Lucrurile se schimba foarte repede in lumea crypto, ceea ce inseamna ca topul monedelor virtuale in functie de capitalizarea de piata se modifica si el frecvent. Totusi, sunt cateva criptomonede importante care aproape ca isi schimba pozitiile intre ele, fiind considerate cele mai mari in functie de acest indicator. Iata care sunt acestea:
Bitcoin (BTC)
Este cea mai populara moneda virtuala, chiar daca in prezent exista mii de alte criptomonede in intreaga lume. Bitcoin a fost lansata in anul 2009, are simbolul bursier BTC si este prima criptomoneda aparuta pe piata. Aceasta a fost creata ca un depozit de valoare si un mijloc de a facilita tranzactiile descentralizate. Bitcoin a depasit o capitalizare de piata de 1 trilion de dolari, insa cifrele se modifica constant. Ramane cea mai valoroasa criptomoneda si singura care a avut cresteri de doua ori mai rapide decat Amazon si de trei ori mai repede decat Apple.
Ethereum (ETH)
A doua cea mai mare criptomoneda dupa capitalizarea de piata, Ethereum a fost propusa pentru prima data in 2013 de catre dezvoltatorul Vitalik Buterin. Moneda a fost lansata insa in iulie 2015 si are la baza tehnologia blockchain. Capitalizarea sa depaseste 300 de miliarde de dolari.
Tether (USDT)
Numita initial Realcoin, aceasta criptomoneda a fost lansata in anul 2014. Este legata de dolarul american, fiind printre primele monede care au facut acest lucru, iar capitalizarea sa este de putin peste 68 de miliarde de dolari. Tether este o moneda virtuala considerata stabila deoarece e legata de o moneda fiat.
Cardano (ADA)
Cu o capitalizare de piata apropiata de cea a Tether, si anume peste 68 de miliarde de dolari, Cardano reprezinta un proiect public decentralizat de blockchain si criptomoneda, dezvoltat de o echipa de academicieni si ingineri. ADA este moneda digitala folosita pe platforma non-profit, valoare de piata a acesteia fiind in crestere.
Binance Coin (BNB)
A fost lansata in luna iulie a anului 2017, iar astazi are un pret apropiat de 400 USD si o capitalizare de piata de peste 66 de miliarde de dolari. Binance este cea mai mare platforma de tranzactionare a criptomonedelor la nivel global, iar Binance Coin reprezinta o parte integranta a functionarii de succes a mai multor proiecte din portofoliul Binance.
XRP (XRP)
Aceasta criptomoneda populara printre banci si alte institutii are o capitalizare de piata care se apropie de 45 de miliarde de dolari. XRP a fost creata in 2012 de compania blockchain Ripple Labs si se bucura de faptul ca ruleaza propriul protocol blockchain numit Ripple. In general, Ripple Labs dezvolta diferite solutii pentru sectorul financiar, iar activul digital pe care il detine – XRP, are rolul de a accelera platile transfrontaliere si de a reduce costurile de tranzactionare. Reteaua are capacitatea de a procesa plati in doar cateva secunde.
Solana (SOL)
Conceput pentru a facilita crearea de aplicatii descentralizate (DApps), protoclul Solana se bucura de interesata in randul micilor comercianti cat si al comerciantilor institutionali. Solana este printre primele zece cele mai performante criptomonede din lume si are o capitalizare de piata care depaseste 42 de miliarde de dolari.
USD Coin (USDC)
A intrat pe piata criptomonedelor in septembrie 2018 si este administrata de un consortiu numit CENTRE, care a fost lansat de compania peer-to-peer Circle si de platforma de schimb de criptomonede Coinbase. Capitalizarea de piata a USD Coin se apropie de 32 miliarde de dolari.
Polkadot (DOT)
Cu toate ca a fost lansata la jumatatea anului 2020, Polkadot a ajuns in top 10 cele mai bune criptomonede, cu o capitalizare de piata care a depasit 28 de miliarde de dolari. Aceasta criptomoneda are trei ondatori, si anume Petter Czaban, directorul fundatiei Web3, Gavin Wood, co-fondator Ethereum si Robert Habermeier, un geniu al retelelor blockchain.
Dogecoin (DOGE)
Capitalizarea de piata a acestei criptomonede este de peste 26 de miliarde de dolari. Dogecoin a fost lansata la finalul lui 2013 si a inceput sa creasca in popularitate intr-un moment in care dezvoltatorii abia explorau posibilitatile oferite de inventia BTC. In zilele noastre, Dogecoin inca se bucura de o comunitate online vibranta si este foarte tranzactionata, o parte din atentia care i se ofera datorandu-se si lui Elon Musk, unul dintre cei mai mari influenceri din zona crypto.
Chiar daca pe piata exista o multime de criptomonede, doar cele zece prezentate au deocamdata o capitalizare de piata care depaseste 20 de miliarde de dolari. Totusi, in contextul in care asistam la un adevarat raliu de crestere a monedelor virtuale, nu ne-ar surprinde ca pana la finalul acestui an topul celor mai mari criptomonede dupa capitalizarea pietei sa se modifice semnificativ.