Jocuri-crypto-Ce-inseamna-Play-to-earn

Jocuri crypto – Ce inseamna Play-to-earn?

Daca este interesat de criptomonede ori pasionat de jocurile video, cu siguranta ai auzit si despre Crypto Games sau NFT Games. Ei bine, este vorba despre jocurile crypto, care devin tot mai populare datorita conceptului de Play-to-earn. NFT-urile, obiecte digitale unice de colectie pe blockchain, pot fi utilizate in jocuri ca reprezentari de personaje, consumabile si alte articole comercializabile. Pe masura ce te joci poti castiga profituri semnificative, constante, din recompense, vanzarea de token-uri NFT sau administrarea monedei jocului. Iata ce trebuie sa stii despre jocurile crypto si cum poti sa obtii bani in mod regulat.

Ce inseamna Play-to-earn?

In termeni simpli, Play-to-earn inseamna sa castigi bani in timp ce te joci. Exista numeroase jocuri crypto care iti ofera sansa de a obtine profit prin vanzarea-cumpararea de item-uri din joc, descoperirea unor item-uri rare care au o anumita valoare, in functie de marirea pietei, mecanisme de staking si multe altele. Jocurile Play-to-earn permit castigarea de criptomonede sau NFT-uri. Acestea din urma pot fi piese vestimentare digitale, opere de arta inspirate din jocuri, personaje si abilitati rare pentru acestea etc.

Afla ce reprezinta tehnologia Blockchain

Fiind o noutate in industrie, jocurile de acest gen sunt destul de controversate. Ele folosesc tehnologia blockchain pentru a emite active crypto, care, ulterior, pot fi transformate in monede fiat. Prin urmare, bunurile digitale din jocurile crypto pot capata valoare in lumea reala.

Cu toate ca unele companii, precum Valve, care detine platforma de distributie Steam, respinge jocurile crypto pentru ca sunt deschise si descentralizate, popularitatea lor este uriasa. NFT-urile si jocurile NFT beneficiaza de tot mai multa atentie, numarul de utilizatori si pretul criptomonedelor din spatele lor fiind in crestere. Jetoanele nefungibile au demonstrat ca au potentialul de a schimba in totalitate lumea jocurilor. Acestea promit  o modalitate noua si interesanta jucatorilor, care isi asuma roluri mai importante in economia jocurilor si primesc recompense.

Ce sunt jocurile crypto?

Pe masura ce dezvoltatorii de jocuri adopta tot mai mult tehnologia blockchain, pentru a oferi o experienta cu adevarat captivanta, jocurile crypto au inceput sa prinda tot mai mult contur. Cine nu-si doreste sa castige criptomonede, NFT-uri sau anumite item-uri virtuale, usor de convertit in criptomonede, doar jucandu-se?! In multe cazuri, jucatorii pot incasa venituri suficiente, care sa le suplimenteze castigurile sau chiar sa le inlocuiasca salariul.

Ca orice activitate, jocurile crypto au nevoie de o investitie initiala, pentru a dobandi diverse instrumente si caractere, indispensabile pentru a juca. Jocurile NFT sunt prezente, in principal, pe Ethereum și Binance Smart Chain (BSC). Unele dintre acestea ofera o experienta de lupta cu personaje de colectie, precum CryptoBlades si Axie Infinity, iar altele pot folosi carti de colectie, asa cum este Sorare. Binance ofera, de asemenea, cutii misterioase NFT, care le ofera detinatorilor sansa de a castiga NFT-uri de raritate diferita. Aceste cutii sunt incluse in colectiile asociate cu jocurile crypto.

Initial, jocurile bazate pe blockchain au fost jocuri simple, colectionabile, precum NFT-urile Cryptokitties. In prezent, aceste jocuri crypto ofera oportunitati uriase de a castiga bani, chiar si atunci cand utilizatorii nu au in wallet-ul lor cele mai rare NFT-uri.

Cum functioneaza jocurile crypto?

Jocurile Play-to-earn combina conceptul jocului cu posibilitatea de a castiga bani, fiind incadrate in categoria GameFi. Fiecare produs in parte asigura stimulente financiare pentru joc, dar si pentru dezvoltare. Aceste jocuri crypto sunt diferite de a tine criptomonedele in portofel. Un joc NFT va folosi NFT-uri in regulile, mecanismele si interactiunile jucatorilor. De pilda, un joc poate reprezenta personajul sau avatarul tau unic ca un NFT. Mai mult, articolele digitale pe care le gasesti in timpul jocului ar putea fi, de asemenea, NFT-uri. Jetoanele nefungibile pot fi schimbate sau tranzactionate cu alti jucatori, pentru profit.

Descopera ce sunt NFTs

De multe ori, exista un token al jocului, adica o criptomoneda, folosita in loc de bani, dar si pentru guvernanta. Insa, token-ul poate fi reprezentat si ca un NFT din joc. Fiecare token de guvernanta ii ofera jucatorului puterea de a participa la dezvoltarea jocului si la alocarea fondurilor interne. Puterea este, desigur, proportionala cu cantitatea de token-uri pe care o detine fiecare jucator. Sistemul este unul transparent si asigura corectitudinea in schimbul de obiecte intre jucatori.

Blockchain-ul garanteaza caracterul colectionabil al NFT-urilor si faptul ca pot crea o economie digitala functionala. NFT-urile si blockchain-ul permit crearea unor instrumente digitale unice, care nu pot fi multiplicate, lucru ce conduce la conceptul de raritate digitala.

Cum implementezi NFT-urile intr-un joc? Pentru a schimba, crea si implementa NFT-uri in cadrul unui joc, dezvoltatorii concep contracte inteligente (smart contracts) care formeaza regulile pentru NFT-urile utilizate.

Vezi aici ce sunt Smart Contracts

Jocul CryptoKitties, de exemplu, are un numar mic de contracte principale. Cel mai faimos este contractul geneScience, care determina mecanisme aleatorii ce genereaza noi pisici. Initial, dezvoltatorii jocului au pastrat codul secret. Jucatorii interesati au creat chiar instrumente ca sa analizeze sansele de aparitie a unor anumite trasaturi la pisici. Cu aceste informatii, isi pot optimiza posibilitatile de a dezvolta o rasa rara de pisici, care valoreaza mai multi bani.

Jocurile crypto vs. Jocurile clasice

In general, modelele conventionale de jocuri sunt concepute astfel incat toate veniturile sa le revina companiilor producatoare. In schimb, jocurile crypto construiesc adevarate universuri detinute de jucatori si le da acestora libertatea de a se juca si castiga venituri.

Chiar daca ideea de a obtine bani din jocuri nu este noua, variantele clasice ofera prea putine metode legitime. In alte cazuri, doar jucatorii cei mai buni pot castiga competitii si turnee si, implicit, au parte de privilegii financiare. Insa, lucrurile sunt total diferite in ceea ce priveste jocurile crypto pentru ca orice jucator poate sa castige bani daca aloca timp gaming-ului. Practic, timpul este cea mai importanta resursa de care ai nevoie in jocurile pe blockchain.

Jocurile crypto merg in directia unei democratizari si a meritocratiei, indepartandu-se foarte mult de rigiditatea autoritara a unei companii traditionale. Pe langa faptul ca se pot bucura de jucatul in sine, utilizatorii au sansa de a primi o parte din veniturile jocului, sumele castigate fiind unele semnificative.