Cum-poti-sa-castigi-bani-din-jocurile-Play-to-earn

Cum poti sa castigi bani din jocurile Play-to-earn?

Jocurile Play-to-earn sunt considerate viitorul gaming-ului. Ca multe elemente din lumea crypto, au trecut peste multe dificultati si inca mai au de depasit numeroase obstacole si prejudecati, insa popularitatea lor este in crestere. Aceste jocuri le ofera utilizatorilor sansa de a genera un flux de venituri, jucatorii fiind recompensati, de obicei, cu criptomonede si NFT-uri. Este clar ca au devenit un fenomen emergent si ca reprezinta un produs extraordinar, in special pentru utilizatorii din tarile cu venituri mici. Totusi, cum poti sa castigi bani din jocurile Play-to-earn?

Cum poti intra in lumea jocurilor Play-to-earn?

Trebuie sa stii ca fiecare joc in parte are cerinte diferite pentru jucatori. Dar, in toate cazurile, pentru stocarea criptomonedelor si conectarea la joc, ai nevoie de un portofel (wallet) MetaMask sau Binance Chain Wallet.

Vezi aici ce este un wallet (portofel digital)

Pe langa detinerea unui portofel de criptomonede, pot fi necesare si investitii initiale pentru crearea de caractere ori cumpararea de articole necesare pentru joc. Intrarea in lumea jocurilor Play-to-earn nu este gratuita, dar, ulterior, iti poate aduce castiguri semnificative.

Cum poti sa castigi bani din jocurile Play-to-earn?

Pentru multi este un lucru destul de curios cum un jucator poate sa castige bani prin intermediul unui joc pe blockchain, dat fiind faptul ca jocurile clasice nu-si recompenseaza financiar utilizatorii. Insa, realitatea arata ca, mai ales in tarile in curs de dezvoltare, un numar mare de oameni chiar traiesc din jocuri precum Axie Infinity.

Suma de bani pe care o poti castiga jucand un game Play-to-earn depinde de mecanismul specific al acestuia si cererea pietei. Finantele pot veni de la alti utilizatori care apreciaza NFT-urile sau criptomonedele obtinute in joc. Poti incasa prin vanzarea bunurilor pe o piata, catre un exchange sau o casa de licitatie. In cazul jocurilor Play-to-earn, valoarea deriva fie din NFT, fie din capacitatea de colectare a jetonului ori din utilitatea sa in joc.

Moduri prin care faci bani cu jocurile Play-to-earn

Ideea de a castiga bani jucandu-te pare simpla, dar, cum faci banii mai exact? Exista cateva moduri pe care le poti lua in considerare:

Investitia in NFT-uri

Obtinerea sau tranzactionarea de NFT-uri in joc poate sa-ti genereze venituri. Daca alegi sa cumperi item-uri, respectiv NFT-uri, de preferat atunci cand jocul este la inceput, le poti revinde la un pret mai mare. NFT-urile din joc pot reprezenta un dispozitiv, un caracter sau orice alt obiect colectionabil.

Descopera ce sunt NFTs

În funcție de joc, acestea pot fi doar simple elemente vizuale ori pot servi unui anumit scop sau vreunei utilitati. Investind in NFT-uri, poti merge pe ideea ca valoarea lor va creste cU cat vin mai multi jucatori si se dezvolta jocul. Daca nu te gandesti sa castigi din revanzare, atunci simpla detinere a NFT-urilor poate fi suficienta pentru un venit pasiv.

Investitia in token-uri

Dat fiind faptul ca crypto gaming-ul este o industrie de viitor, poti cauta token-ul oricarui joc promitator si sa cumperi putin din fiecare. Aceasta este o practica frecventa a investitorilor in criptomonede, care nu sunt si gameri, ci vor sa castige bani speculand token-ul. De pilda, daca investeai la inceput in AXS, token-ul jocului Axie Infinity, obtineai 10x fara sa joci, doar prin HODL (hold on for dear life) pe cresterea pretului.

Farming

In multe dintre jocurile free-to-play, trebuie repetata o activitate de mai multe ori ca sa poti gasi NFT-uri pretioase. Spre exemplu, in jocul Lost Relics, poti sa mergi in cautarea unor comori pierdute. Pe drum, te lupti cu monstrii in catacombe, iar dupa completarea unei catacombe, daca iesi nevatamat si gasesti obiecte valoroase, atunci ai castigat bani. Totodata, trebuie sa incerci sa completezi cat mai multe catacombe daca vrei sa descoperi relicve pretioase sau sa acumulezi mai multe item-uri cu valoare mica.

Farming-ul asigura un flux constant de venituri, castigul fiind proportional cu abilitatile si timpul petrecut in joc. Acest mod de a obtine bani din jocurile Play-to-earn a devenit popular in Filipine, unde Axie Infinity reprezinta o alternativa la ajutorul de somaj. Profitul obtinut prin yield farming este, de obicei, mai mic decat cel procurat prin tranzactionarea NFT-urilor, dar mult mai sigur pentru cei care au nevoie de un venit regulat.

Castigarea criptomonedelor

Ai posibilitatea de a obtine bani din jocurile Play-to-earn si prin castigarea de criptovalute. Luand drept exemplu tot Axie Infinity, token-ul SLP (Smooth Love Potion) disponibil in joc, poate fi obtinut prin completarea misiunilor zilnice ori prin invingerea monstrilor si a altor jucatori. Dupa finalizarea sarcinilor, poti obtine venituri SLP constante, pe care le valorifici ulterior pe Binance sau alt exchange de criptomonede.

Staking

Unele dintre jocurile Play-to-earn le permit utilizatorilor sa depuna/blocheze NFT-uri si criptomonede pentru o anumita perioada, ceea ce genereaza o recompensa. De pilda, investitia in token-uri MBOX le poate aduce utilizatorilor drept recompense cutii MOMO NFT Mystery Box. Fiecare dintre acestea contine NFT-uri aleatorii, de raritate diferita. Poti alege sa deschizi NFT Mystery Boxes, in speranta ca vei castiga un item pretios, sau poti vinde cutiile pe o piata secundara.

Nu trebuie sa alegi intre aceste metode de a castiga bani din jocurile Play-to-earn, ci le poti combina, pentru a avea mai multe sanse. In general, daca ai prins jocul devreme, in faza pre-alpha, alpha sau beta, ai oportunitatea de a obtine venituri mai mari.

Poti pierde bani in jocurile Play-to-earn?

Jocurile crypto ofera o modalitate legitima de a castiga bani, insa exista si anumite riscuri in ceea ce le priveste. O teama comuna a utilizatorilor este de a nu-si pierde token-urile sau NFT-urile. Ei bine, acest lucru se poate intampla daca ajungi victima unei inselatorii si iti trimiti NFT-ul catre un cont fraudat, daca ii oferi acces la wallet unui smart contract ostil sau trimiti NFT-urile din portofelul tau catre un portofel care nu accepta tipul de NFT pe care-l detii.

Ca sa eviti riscul pierderii jetoanelor nefungibile trebuie te fii intotdeauna atent si sa te asiguri ca le trimiti catre o adresa corecta. Volatilitatea este un risc in concordanta cu piata criptomonedelor. In cazul in care token-ul unui joc cu monede digitale isi pierde valoarea, exista poibilitatea ca jucatorii sa nu aiba timp sa-si reduca pierderile.

Tehnologia blockchain ofera siguranta jocurilor Play-to-earn. Fiind ca o baza de date permanenta, intretinuta de o retea diversa de calculatoare, fiecare dintre ele avand copii ale datelor din blockchain, aceasta poate confirma dreptul de proprietate, legitimitatea si raritatea.

Iata ce reprezinta tehnologia blockchain

Jocurile blockchain au fost dezvoltate astfel incat sa previna frauda sau coruptia, duplicarea obiectelor, hacking-ul ori alte abuzuri. Totusi, este posibil sa pierzi si bani, in functie de joc, mecanismul acestuia si valoarea NFT-urilor detinute. Nu inseamna insa ca esti inselat, ci ca valoarea NFT-urilor si pierderile tale depind de forta pietei. Ca orice investitie in crypto, este de preferat sa cheltui doar ceea ce iti poti permite sa pierzi la jocuri.

Beneficiile jocurilor Play-to-earn

  • Esti unicul proprietar al articolelor din joc, ceea ce inseamna ca nu exista o companie producatoare care sa-ti poata inchide contul;
  • Ai un control mai mare asupra activelor pentru care depui efort;
  • Poti castiga criptomonede si NFT-uri in timp ce te joci;
  • Pretul item-urilor si al proprietatilor virtuale creste in timp, odata cu dezvoltarea jocului si cresterea numarului de utilizatori;
  • Jucatorul are posibilitatea de a vota pentru viitoarele schimbari ale jocului;
  • Se creeaza o piata libera intre jucatori, adica apare o economie;
  • Daca acumulezi suficiente token-uri/NFT-uri poti chiar sa-ti inlocuiesti jobul full-tine cu jocurile Play-to-earn.

Pe masura ce tot mai multe companii din industria jocurilor video aleg sa foloseasca tehnologia blockchain, dezvoltarea jocurilor Play-to-earn va creste exponential. Asadar, nu este imposibil ca, in urmatorii ani, piata sa fie dominata de aceste tipuri de jocuri.