smart-contracts

Ce sunt Smart Contracts?

Exista numeroase situatii cand se impune incheierea unui contract pentru a garanta ca partile dintr-un proces vor respecta intelegerea facuta. Avem nevoie de un asemenea act cand achizitionam anumite bunuri sau pentru prestarea serviciilor, dar si la locul de munca. In mod clasic, vorbim de un acord scris intre doua parti, ce trebuie respectat potrivit termenilor precizati. Totul este „pecetluit” de puterea legislativa intrucat, daca una din parti incalca mentiunile scrise in contract, se poate apela la aplicarea legii.

In ultima perioada, auzim totusi destul de des de smart contracts sau contractele inteligente, o tehnologie despre care se spune ca va inlocui avocatii. Desi acest concept nu este unul nou, iata ca popularitatea sa incepe sa creasca abia acum, odata cu notorietatea blockchain si a monedelor virtuale.

Ce reprezinta Smart Contracts?

Contractul inteligent este un program care faciliteaza, verifica si aplica negocierea sau executarea unui acord intre doua ori mai multe persoane. Smart contracts sunt rulate pe blockchain, includ cod si date si nu sunt niciodata controlate de un utilizator, ci lucreaza intotdeauna conform programarii lor. Acestea permit executarea de tranzactii credibile fara sa mai fie nevoie de parti terte, ca de exemplu avocati sau notari, care sa valideze respectivele tranzactii. Contractele inteligente sunt, practic, protocoale computerizate care pot gestiona tranzactii publice si ireversibile, de sine statatoare, in mod infailibil.

Intrucat vorbim de coduri stocate intr-o baza de date publica, disponibile pe toate nodurile retelei, care nu pot fi schimbate in vreun fel, smart contracts elimina exceptiile, accidentele sau pierderile rezultate in urma fraudelor. Sustinatorii acestor protocoale declara ca mai multe tipuri de clauze contractuale pot fi auto-executate si auto-aplicate partial sau in totalitate.

Cum au aparut Smart Contracts?

Dupa cum am mentionat deja, conceptul de smart contracts nu este deloc unul nou. Acestea au fost propuse in anul 1994, la initiativa lui Nick Szabo, un cunoscut informatician si criptograf. Szabo a realizat ca registrul descentralizat ar putea fi folosit pentru smart contracts si a dorit sa creeze protocoale computerizate pentru tranzactii, pentru executarea corecta a termenilor unui contract sau ai unei intelegeri. Obiectivul demersului sau era acela de a elimina necesitatea prezentei unui intermediar care sa negocieze si sa gestioneze contractul incheiat intre doua parti.

Cea mai veche tehnologie care opereaza similar cu ceea ce isi propune contractele inteligente o constituie automatele de vanzare. Acesta este un exemplu practic, dooar ca trebuie mentionat faptul ca vending machines sunt pasibile mult mai multor erori.

Cum functioneaza Smart Contracts?

Tehnologia blockchain are numeroase avantaje, dar unul dintre cele mai bune lucruri se refera la faptul ca este un sistem descentralizat care exista intre toate partile permise. Astfel, nu este necesar sa fie platiti intermediari si se economiseste mult timp. Chiar daca si blockchain-urile au probleme, ele sunt cotate ca fiind, incontestabil, mai rapide, ieftine si sigure decat sistemele traditionale.

Descopera ce reprezinta tehnologia Blockchain

Cum opereaza smart contracts? Ei bine, fiecare contract inteligent are in cod o secventa de conditii care trebuie indeplinite. In acest fel, se valideaza operatiunile si tranzactiile in blockchain. Odata ce conditiile specifice au fost confirmate, iar datele sunt disponibile pe blockchain, smart contract-ul realizeaza un protocol bazat pe declaratii conditionale, de tipul If/Then, pentru ca ambele parti implicate sa primeasca ceea ce s-a stabilit pentru finalizarea contractului.

Care sunt beneficiile Smart Contracts?

Scopul contractelor inteligente este sa ofere securitate superioara contractelor clasice si sa reduca riscurile si costurile de tranzactie asociate acestora. Iata principalele avantaje ale smart contracts:

Siguranta

Smart Contracts folosesc, in prezent, cel mai inalt nivel de criptare a datelor disponibil. Prin urmare, nu exista hacking, documentele sunt pastrate in siguranta, nivelul de protectie oferit fiind printre cele mai bune la momentul actual.

Autonomie

Contractele inteligente elimina pericolul manipularii de catre o terta parte pentru ca executia este gestionata automat de retea. Tu esti cel care incheie intelegerea, fara sa te bazezi pe un avocat ori alti intermediari ca sa confirme acordul.

Incredere

Deoarece nu pot fi influentate de factori externi, smart contracts genereaza o incredere absoluta la nivel de executie. Documentele sunt criptate pe un registru comun, iar odata programat, protocolul nu ofera posibilitatea manipularii sau erorii.

Viteza si economie de timp

Contractele clasice necesita timp pentru procesarea manuala a documentelor. Smart contracts folosesc codul software pentru automatizarea sarcinilor, iar astfel functioneaza mai usor si mai rapid. Tranzactiile au intotdeauna loc fara blocaje sau intreruperi si intregul proces este cat se poate de eficient.

Costuri accesibile

Prin eliminarea intermediarilor, costurile de implementare ale smart contracts sunt reduse si nu este nevoie de avocati, martori sau terte parti.

Acuratete

Un contract smart nu este doar rapid si ieftin, ci acesta inregistreaza foarte explicit toate conditiile ce trebuie indeplinite, evitand astfel aparitia unor erori in tranzactii. Completarea manuala a unor formulare poate conduce la aparitia greselilor.

Transparenta

Toate partile implicate intr-o tranzactie au acces la termenii contractului, asadar nu exista cale de disputa, transparenta fiind totala.

Back-up

Pe blockchain, documentele sunt duplicate de mai multe ori. In acest sens, nu exista riscul pierderii datelor sau documentelor.

Unde pot fi folosite Smart Contracts?

Exista o multime de situatii unde pot fi folosite contractele inteligente, de la instrumente financiare derivate, la aplicarea creditelor, servicii financiare ori acorduri de crowdfunding. In afara utilitatii majore, pentru tranzactionare in cadrul blockchain-ului, iata la ce pot fi utile contractele smart:

  • Management
  • In scopul monitorizarii serviciilor de sanatate
  • Activitati de trading
  • Protectia copyright-ului
  • Stocarea si arhivarea datelor
  • In domeniul asigurarilor
  • Pentru exercitarea dreptului la vot
  • La ipoteca sau credite
  • Lanturi de aprovizionare
  • Piata imobiliara
  • Procese legale
  • Contracte de incalcare

Ce blockchain-uri folosesc Smart Contracts?

  • Ethereum – comunitatea din jurul acestui proiect este considerata cea mai mare si activa comunitate blockchain de pe glob. Aceasta aduce la un loc developeri de apps sau de core protocol, intreprinderi axate pe crypto mining si investitori privati.
  • Polkadot –reprezinta un ecosistem de blockchain-uri, obiectivul principal al sau fiind de a aduce interoperabilitate si scalabilitatea la un alt nivel, pe baza procesarii datelor in paralel.
  • Elrond –are propriul sau blockchain si isi propune sa devina lider al universului DeFi. Acesta poate gazdui cele mai bune aplicatii dApp si procesa pana la 15.000 de tranzactii/secunda. In plus, costul acestora e nesemnificativ, iar arhitectura ii da posibilitatea de a avea operabilitate si scalabilitate deosebite.
  • NEO – este unul dintre cele mai cunoscute proiecte blockchain care provine din China. Platforma se aseamana cu Ethereum si este in principal utila pentru tranzactii, dar foloseste un sistem de validare Proof-of-Stake.
  • Cardano – isi stabileste propriile standarde si intentioneaza sa aduca o schimbare globala pozitiva. Cardano este o platformă Proof-of-Stake lansata in 2017, compatibila cu smart contracts, care isi propune sa rezolve problemele ce tin de scalabilitate, interoperabilitate si sustenabilitate.

Descopera ce inseamna Staking sau Proof-of-Stake in lumea crypto

Mai multe criptomonede au implementat diverse tipuri de smart contracts, iar asta datorita beneficiilor lor de necontestat. Protocoalele computerizate destinate sa faciliteze digital, sa verifice sau sa impuna negorierea ori executarea unui contract sunt complexe, iar potentialul lor depaseste simplul transfer de active. Viitorul contractelor inteligente pare sa fie unul luminos, mai ales ca ele pot executa tranzactii dintr-o gama larga de domenii, fara intermediari, procese de rutina si onorarii considerabile platite pentru contractele clasice.