Considerate noul „El Dorado” al lumii, criptomonedele reprezinta una dintre cele mai profitabile variante de investitii la nivel mondial. Desi nu sunt un bun tangibil, ele au ajuns in centrul atentiei in anul 2009, odata cu aparitia Bitcoin pe piata. In prezent, criptomonedele au devenit un fenomen global cu o dezvoltare exploziva si sunt vazute ca urmatorul pas din evolutia valutelor. Haide sa descoperim impreuna ce sunt criptomonedele, cum functioneaza sau cum se obtin si de ce se spune despre ele ca au revolutionat industria financiara.
Ce sunt criptomonedele?
In termeni simpli, criptomonedele sunt o forma de bani digitali, pe care ii regasim doar in mediul online si care nu sunt sustinuti de vreun guvern sau banci. Termenul de criptomoneda ori criptovaluta provine din limba engleza, de la cuvantul CryptoCurrency si desemneaza o moneda digitala, virtuala, nebancara, care utilizeaza criptografia si poate fi folosita ca mijloc modern de plata. Spre deosebire de valutele digitale, criptomonedele sunt descentralizate, pentru a controla tranzactiile si a preveni dubla cheltuiala, si gestionate de o retea de calculatoare, nu de o companie in sine.
Conform legii, criptomonedele nu sunt monede electronice. Acestea reprezinta monede digitale/virtuale care utilizeaza criptografia pentru securitate, tranzactiile fiind inregistrate pe un registru digital public numit blockchain.
Cand au aparut criptomonedele?
Se presupune ca acest activ de investitii virtual a aparut din necesitatea de a folosi o moneda alternativa, care sa nu impuna prezenta unei autoritati de administrare, sa fie simplu de transferat si sa functioneze dincolo de climatul politic. Totusi, nu se cunoaste cu exactitate cine este fondatorul acestui concept. Istoria crypto a inceput in anul 1983, atunci cand un criptograf pe nume David Chaum a dezvoltat ideea de folosire a unui sistem criptografic pentru realizarea tranzactiilor economice. Insa, termenul de criptomoneda apare folosit de Wei Dai, care se gandea la un astfel de instrument ca metoda descentralizata de plata, abia in anul 1998. Asadar, este un mister cum a fost dezvoltat si actualizat conceptul criptomonedelor.
Ce stim cu certitudine este ca prima moneda virtuala – Bitcoin, a aparut in anul 2009 cu prima criptare a unui blockchain. Aceasta a fost lansata de un individ pe care nimeni nu il cunoaste, dar care poarta pseudonimul „Satoshi Nakamoto”. Pana in prezent, nimeni nu a revendicat entuziasta inovatie din mediul digital. Se pare ca Satoshi Nakamoto a fost motivat de criza economica din 2008 sa creeze o metoda de plata care sa nu fie legata de guvern ori de banci.
Cum functioneaza criptomonedele?
De obicei, functionalitatea criptomonedelor se bazeaza pe un sistem de registre distribuite. Monedele virtuale folosesc protocoale proof-of-work pe baza de algoritmi de hashing. Cele mai folosite criptomonede au la baza algoritmul SHA-256, introdus de Bitcoin, si algoritmul scrypt, care este cel mai utilizat.
Criptomonedele functionează cu ajutorul unei tehnologii care poarta numele de blockchain. In traducere ad literam, este vorba de un lant de blocuri, dar nu in sensul traditional al acestor cuvinte. Practic, blockchain-ul face referire la o tehnologie descentralizata, raspandita pe mai multe calculatoare, responsabila de gestionarea si inregistrarea tranzactiilor. Informatiile digitale alcatuiesc blocul si sunt stocate intr-o baza de date publica, numita lant. Astfel, blockchain-ul este un registru deschis, compus din informatii digitale despre tranzactii si participantii la aceste tranzactii (semnatura digitala). O buna parte din atractia tehnologiei blockchain se datorează nivelului sau ridicat de securitate.
Descopera ce reprezinta tehnologia Blockchain
Monedele virtuale sunt stocate intr-un portofel virtual, echivalentul unui cont bancar, ce poate fi pastrat in cloud, dar si offline, pe un calculator. Orice tranzactie este inregistrata intr-un blockchain, disponibil public pentru cei care detin astfel de monede.
Cum se obtin criptomonedele?
Criptomonedele pot fi cumparate, dar si create prin intermediul unui proces numit mining. Vorbim aici de minerit, activitatea prin care pot fi create noi monede si cu ajutorul careia sunt inregistrate toate tranzactiile, iar blockchain-ul este populat. Este un proces dificil, care consuma mult timp si implica echipe de computere ce rezolva probleme matematice. In momentul in care o problema este rezolvata, se creeaza jetoane pentru oricare criptomoneda la care s-a lucrat, iar calculatorul care a obtinut solutia primeste noul jeton. Activitatea de minerit confera securitate criptomonedelor. Orice persoana din lumea intreaga care are la dispozitie un calculator destul de puternic astfel incat sa rezolve probleme matematice complexe, care sunt cheia procesului de verificare a tranzactiilor, poate fi considerata miner. De mentionat ca minerii, care efectueaza astfel de procedee de creare a criptomonedelor, verifica, dateaza si partajeaza tranzactiile intr-o baza publica, si anume blockchain.
De unde cumperi criptomonede? Exista o multime de platforme care tranzactioneaza monede virtuale. Practic, ai posibilitatea de a compara si alege una care se potriveste nevoilor si dorintelor tale de a investi in criptomonede.
Ce factori influenteaza pretul criptomonedelor?
Criptomonedele sunt din ce in ce mai cunoscute in randul oamenilor de pretutindeni. In principiu, pretul acestora este puternic influentat de cerere si oferta. Cu cat oferta este mai mare sau mai mica, cu atat preturile sunt afectate mai mult. In momentele in care oferta pentru o criptomoneda este scazuta, pretul sau ar putea creste. De asemenea, orice schimbare a reglementarii poate avea un impact asupra criptomonedelor. De pilda, daca sunt adoptate legi ori reglementari mai stricte de catre guverne, pretul monedelor virtuale poate fi afectat. La fel, daca criptomonedele sunt adoptate tot mai mult ca metoda alternativa de plata, acest lucru va fi reflectat si in cotatia lor. De asemenea, si opusul este valabil.
Care sunt avantajele criptomonedelor?
Cu siguranta, foarte multi se intreba de ce sunt criptomonedele atat de atractive. Ei bine, acestea prezinta niste caracteristici care pur si simplu ne pot face viata mai usoara. Iata care sunt principalele beneficii ale criptomonedelor:
- Viteza si usurinta in tranzactii;
- Nu exista limita pentru transferuri;
- Securitatea personala a tranzactiilor;
- Libertatea de a fi utilizate de orice persoana;
- Taxele si costurile reduse in tranzactii si transferuri;
- Intimitatea detinerii criptomonedelor si intimitatea transferurilor de capital criptomoneda;
- Datele personale ale utilizatorilor sunt strict confidentiale;
- Criptomonedele sunt descentralizate, nu au o banca centrala sau autoritate;
- Ai posibilitatea de a crea o copie de rezerva, criptata, a monedei virtuale;
- Esti permanent in controlul tranzactiilor tale;
- Criptomonedele nu pot fi contrafacute;
- Se elimina grija banilor lichizi;
- Siguranta pentru viitor;
- Sansa de a obtine profituri substantiale din tranzactionarea criptomonedelor.
Care sunt dezavantajele criptomonedelor?
La fel ca orice lucru si criptomonedele au anumite dezavantaje. Chiar daca beneficiile acestora sunt de necontestat, cei care vor sa investeasca in criptomonede trebuie sa ia in calcul:
- Fluctuatia extrem de mare a preturilor;
- Gradul ridicat de volatilitate, valoarea criptomonedelor fiind data de cerere si oferta;
- Tranzactiile nu pot fi urmarite;
- Criptomonedele nu sunt asigurate de nici un bun;
- Viitorul este nesigur pentru ca nimeni nu poate anticipa cum va evolua piata criptomonedelor;
- Procesul de anulare a tranzactiilor este imposibil;
- In unele tari criptomonedele sunt interzise;
- Inca nu sunt un produs finit pentru ca dezvoltarea lor continua;
- Inca nu sunt acceptate ca forma de plata de catre toti comerciantii.
Cate criptomonede exista pe piata?
Fara indoiala, cei mai multi oameni cand aud de criptomonede se gandesc instantaneu la Bitcoin. Cu toate acestea, in prezent exista pe piata o multime de monede virtuale diferite care pot fi tranzactionate, peste 10.000, iar numarul lor continua sa creasca de la o zi la alta. Valoarea totala a tuturor criptomonedelor era de peste 1,9 trilioane de dolari in luna august a acestui an.
In ceea ce priveste cele mai de succes criptomonede si capitalizarea lor de piata, enumeram aici Bitcoin, Ethereum, Tether, Cardano, Binance Coin, XRP, Solana, USD Coin, Polkadot, Dogecoin sau Avalanche.
Criptomonedele sunt monedele viitorului. Chiar daca nu genereaza fluxuri de numerar, ele pot creste in valoare de-a lungul timpului, de aceea sunt vazute de multi investitori ca un instrument de stocare a valorii.