bull-market

Ce inseamna Bull Market?

In momentul in care intri pe o piata a investitiilor, vei auzi foarte des termeni precum „bull market”, „bear market” sau „whales”. Ce reprezinta aceste „bestii” in trading? Ei bine, cuvintele fac referire la starea sau tendintele pietei si indica comportamente si perspective specifice. In general, ele sunt folosite de traderii crypto si investitori pentru a vedea care sunt strategiile de urmat.

Ne indreptam atentia astazi asupra conceptului de Bull Market, o conditie de piata caracterizata prin cresterea preturilor si a activitatii de cumparare. Iata cum este definita „Piata Taur” si cum poti profita de aceasta tendinta in lumea crypto.

Ce este Bull Market?

Bull market sau bull run reprezinta o perioada in care majoritatea investitorilor achizitioneaza criptomonede, ceea ce inseamna ca pretul acestora se afla in crestere. De obicei, pietele bull sunt insotite de un optimism larg pentru ca consumatorii sunt predispusi sa cumpere, investitorii sa investeasca, iar piata in sine este dominata de un sentiment pozitiv. Piata in crestere sau bull market poate fi cauzata de mai multi factori si poate dura de la cateva saptamani pana la cativa ani de zile.

La inceputul anului 2021, piata tocmai isi incheiase cea mai lunga perioada de crestere din istorie. Se pare ca dupa criza din 2008 si cea de dupa pandemia de coronavirus din 2020, indicele Nasdaq 100 a inregistrat cresteri care au depasit 800%, iar anumite actiuni individuale, ca de exemplu Amazon, au avut castiguri de peste 5.000%. Pe scurt, putem defini piata taurilor sau bull market ca o perioada pe parcursul careia sunt cresteri semnificative ale preturilor, iar cumparatorii controleaza piata si sunt jucatorii dominanti, cu foarte putini vanzatori. O piata bull poate aparea pe orice tip de activ financiar, fie ca vorbim de actiuni, obligatiuni, indici, marfuri, valute, etc.

Originea termenului Bull Market

Persoanele care isi doresc sa faca investitii trebuie sa inteleaga terminologia si sa stie cand se afla pe o piata ascendenta ca sa vada care sunt strategiile de urmat pentru a profita de aceasta tendinta. Dupa cum am precizat deja, termenul „bull” sau „taur” se foloseste atunci cand o anumita piata prezinta conditii favorabile de crestere. Dar de unde a aparut acest cuvant? In anul 1712, John Arbuthnot, un satirist britanic faimos, a lansat o serie de brosuri cu desene in care descria doua personaje, respectiv John Bull si Ursul, comercianti de pe piata bursiera. De atunci, „taurii” si „ursii” au fost utilizati pentru a simboliza principalii participanti la tranzactionare, cu strategii total opuse, si anume vanzatorii si cumparatorii:

  • Bull traderii – cumpara active in speranta ca valoarea lor va creste. Daca se intampla asta, ei asteapta varful cresterii activelor si le vand, iar astfel castiga din diferenta de pret;
  • Ursii – se bazeaza pe scaderea pretului pentru active. In momentul in care ajung la un punct scazut, ursii le vand. Cu aceasta strategie, ursii anticipeaza in avans scaderea anumitor active, le cumpara la un pret mic, iar cand scad si mai mult in valoare la vand la alt pret si mai mic, obtinand profit. De asemenea, ursii vand active la costuri mici, asteapa apoi o scadere a cotatiilor, dupa care cumpara moneda vanduta inapoi, dar la un pret chiar mai mic.

Ce inseamna bullish?

Foarte des, investitorii folosesc si termenul bullish pentru a-si arata optimismul pe o piata si faptul ca se asteapta ca preturile sa creasca. La polul opus se afla bearish, cand este de asteptat ca preturile sa scada. Bullish este un tip de sentiment caracterizat prin cresterea preturilor la criptomonede.

Piata bull este numita in acest fel dupa modul in care un taur isi ataca prada: prin ridicarea coarnelor in directia ascendenta. In contrast cu bull market, piata bear este denumita asa pentru ca ursii ataca prin glisarea labelor in jos. Un exemplu al unui bull run il reprezinta cresterea uriasa a monedei Bitcoin spre sfarsitul anului 2017.

Descopera ce inseamna Bear Market

De obicei, pietele bull ale criptomonedelor sunt rezultatul mai multor factori, cum ar fi reglementarile guvernamentale pozitive, economia aflata in plina expansiune sau stirile pozitive despre blockchain si criptomonede. Bull market favorizeaza investitorii care au cumparat monede sau jetoane in timpul bear market-ului, cand preturile au fost mici.

Ce reprezinta Bear Market si Whales?

Spuneam la inceputul articolului ca in lumea investitiilor vei mai auzi si alti termeni pe langa bull market. Iata ce reprezinta bear market si whales:

  • Bear Market – inseamna precautie si pessimism, un sentiment opus pietei taur. Intr-un bear market ne putem astepta la valori maxime si minime mai mici. In general, este vorba despre un mediu in care oamenii mai degraba vand decat sa cumpere.
  • Whales – se refera la indivizi care detin o cantitate semnificativa dintr-o anumita moneda. Practic, acestia au atat de multa incat atunci cand cumpara sau vand, fac valuri pe piata, care pot fi destul de mari pentru a avea un adevarat impact asupra intregii piete. Vitalik Buterin, fondatorul Ethereum, este un exemplu de “whale” pentru ca detine o suma mare de ETH. Gratie bogatiei lor digitale, whales au puterea de a muta preturile in directia pe care o prefera. Unii traderi crypto sunt foarte atenti la acesti indivizi si incearca sa observe cand, cum si unde fac trading ca sa poata profita alaturi de ei sau, din contra, sa evite sa mearga impotriva lor, atat timp cat asta ar duce la pierderi.

Bull Market versus Bear Market

Taurii si ursii reprezinta fortele principale de pe piata, cumparatorii si vanzatorii. Cei mai multi speculatori prefera sa mearga pe strategia bullish – cumpara stocuri la pret mic, asteapta sa creasca si le vand.

Bull market si bear market sunt concepte opuse. Pe piata bull preturile sunt in continua crestere, in timp ce pe piata bear in continua scadere. Acest lucru determina modul in care se pot face tranzactii mai bune. Pe o piata bull, comerciantii si investitorii vor dori sa ramana in pozitii lungi, iar pe o piata bear se vor poziționa pe pozitii scurte sau vor ramane in numerar. In anumite cazuri, a ramane in numerar sau monede stabile poate insemna scurtarea pietei pentru ca se asteapta ca preturile sa scada. Diferenta principala este ca a ramane in numerar inseamna pastrarea capitalului si scurtarea pietei face referire la a profita de scaderea preturilor activelor.

Ursii actioneaza in momentele de turbulente financiare sau crize: imediat ce activele incep sa piarada in valoare, ei vand tot si reachizitioneaza bunuri la inceputul si sfarsitul unei scaderi. In acest fel, marja va fi cea mai mare. Printre cei mai populari comercianti bull/bear ii amintim pe Buffett Warren (bull) si George Soros (bear).

Volatilitatea pietei

Bull market nu inseamna ca preturile nu scad sau nu fluctueaza. Orice piata are un anumit grad de volatilitate. In cazul investitiilor, este indicat sa fie luate in considerare pietele bull pe perioade mai mari de timp, de luni sau chiar ani. In acest sens, pietele bull vor include perioade de declin sau consolidare, insa fara sa rupa tendinta majora a pietei.

Volatilitatea reprezintă raportul dintre pretul unui activ si schimbarile pe care le poate suferi intr-o perioada de timp. Cu cat fluctuatiile sunt mai mari si se petrec intr-un interval mai scurt, cu atat volatilitatea unui activ creste. In prezent, piata criptomonedelor este cea mai volatila. De pilda, pretului unui Bitcoin poate creste sau scadea si cu zeci de mii de dolari, in doar cateva ore.

Bull market poate reprezenta o buna oportunitate de tranzactionare, chiar si pentru investitorii incepatori. De regula, cea mai simpla strategie este sa se urmeze directia tendintei generale. Insa, este esential ca intotdeauna sa fie gestionat corect riscul, sa inveti sa eviti greselile pe cat posibil si sa intelegi modul in care pietele se misca in cicluri.