Ce inseamna Bear Market?

Aparitia pandemiei de coronavirus in anul 2020 a avut un impact negativ extraordinar asupra tuturor pietelor financiare la nivel global. In lumea investitiilor, termenii „bull market” si „bear market” sunt frecvent folositi pentru a evidentia tendintele pietei. Insa, terminologia nu pare a fi usor de inteles daca ne gandim ca unii investitori inca nu au invatat cum sa investeasca corect pe o piata bear, desi am avut bula tehnologica in anul 2000, criza financiara in 2008, iar acum pandemia aparuta anul trecut.

Ultimul eveniment marcant, iar aici ne referim noul coronavirus, ne-a demonstrat utilitatea criptomonedelor si scopul pentru care acestea au fost create, dar multi investitori inca aleg sa nu faca investitii in bear market. Haide sa aflam impreuna cum se poate tranzactiona pe o piata bear si ce trebuie sa avem in vedere pentru identificarea oportunitatilor adecvate.

Ce este Bear Market

Bear market sau piata ursilor reprezinta o conditie de piata caracterizata de scaderea preturilor si cresterea activitatii de vanzare. Vorbim de o perioada  pe parcursul careia sunt inregistrate diminuari accentuate ale preturilor instrumentelor financiare, in timp ce increderea investitorilor este la cote minime. Scaderile care depasesc 20% de la ultimul maxim al unui activ, pe o perioada de cel putin 2 luni, indica intrarea pe o piata de tip bear market. Pietele urs pot fi deosebit de riscante si chiar dificil de tranzactionat pentru comerciantii fara experienta. Bear market poate conduce cu usurinta la pierderi mari si poate speria investitorii, care nu mai revin pe pietele financiare.

Pietele bear sunt o oportunitate pentru investitori de a intra in lumea crypto la un pret scazut. Comerciantii de criptomonede si analistii tehnici sustin ca Bitcoin este intr-o tendinta de macro bull de la aparitie si pana in prezent. Cu toate acestea, au existat multe evenimente de tip urs pe piata criptomonedelor care au adus scaderi considerabile pentru Bitcoin si altcoins. Exemple avem in 2014, cand Bitcoin a scazut cu 86% sau in 2017, cand dupa un maxim istoric de 20.000 de dolari, a inregistrat un bear market brutal.

Originea termenului Bear Market

Dupa cum am precizat deja, termenul „bear” sau „urs” se foloseste atunci cand o anumita piata este caracterizata de scaderea constanta a preturilor. Dar de unde a aparut acest cuvant? In anul 1712, John Arbuthnot, un satirist britanic, a lansat o serie de brosuri cu desene in care descria doua personaje, respectiv John Bull si Ursul, comercianti de pe piata bursiera. De atunci, „taurii” si „ursii” au fost utilizati pentru a simboliza principalii participanti la tranzactionare, cu strategii total opuse, si anume vanzatorii si cumparatorii:

  • Ursii – se bazeaza pe scaderea pretului pentru active. In momentul in care ajung la un punct scazut, ei le vand. Cu aceasta strategie, ursii anticipeaza in avans scaderea anumitor active, le cumpara la un pret mic, iar cand scad si mai mult in valoare la vand la alt pret si mai mic, obtinand profit. De asemenea, ursii vand active la costuri mici, asteapa apoi o scadere a cotatiilor, dupa care cumpara moneda vanduta inapoi, dar la un pret chiar mai mic;
  • Bull traderii – cumpara active in speranta ca valoarea lor va creste. Daca se intampla asta, ei asteapta varful cresterii activelor si le vand, iar astfel castiga din diferenta de pret.

Ce cauzeaza Bear Market

In general, miscarile catre partea de sus pot fi lente si constante, in timp ce miscarile spre partea de jos tind sa fie clare si violente. In momentul in care pretul incepe sa se prabuseasca, cei mai multi comercianti se grabesc sa iasa de pe piete. Ei fac acest lucru fie pentru a ramane in numerar, fie pentru a obtine profituri din pozitiile lor lungi. Bear market inseamna negativism si pesimism din partea traderilor. Piata urs poate dura intre cateva saptamani si cativa ani si poate fi cauzata de mai multi factori, fundamentali sau tehnici, precum:

  • Interventia guvernelor;
  • Economia prea lenta;
  • Hack al unui exchange;
  • Stiri negative despre criptomonede sau blockchain.

Ce inseamna Bearish?

In loc de bear market, investitorii utilizeaza deseori si termenul bearish. Acesta este folosit pentru a descrie sentimentul de pesimism, caracterizat prin scaderea preturilor. Un trader care este bearish crede ca valoarea intregii piete sau doar a unei anumite criptomonede va scadea. La polul opus se afla bullish, termen folosit de investitori ca sa-si arate optimismul pe o piata si fatul ca asteapta ca preturile sa creasca.

Piata bear este denumita in acest fel dupa modul in care un urs isi ataca prada: prin glisarea labelor intr-o directie descendenta. In contrast cu bear market, piata bull are acest nume pentru ca taurii ataca ridicandu-si coarnele in sus.

Ce reprezinta Bear Trap

In perioadele de bear market, multi dintre investitori vand ceea ce detin de teama unor scaderi suplimentare, alimentand in acest fel un cerc vicios al scaderilor generalizate. La un moment dat pe parcursul unei asemenea perioade, investitorii vor incerca sa valorifice preturile scazute prin reinvestirea pe piata. Asadar, pe masura ce creste activitatea de tranzactionare si revine increderea investitorilor, o piata de tip bear market poate ajunge sa se transforme intr-una bull market.

Descopera ce inseamna Bull Market

Trebuie sa vorbim totusi si de bear trap, un model de piata care apare atunci cand performanta unei monede da semne false de scadere. In acest sens, investitorii cred ca pretul va continua sa scada, iar cand sunt suficient de multe persoane care iau decizia gresita de a vinde, pretul monedei creste rapid si le cauzeaza pierderi acestora.

Bear trap este caracterizata de scaderea preturilor, ceea ce face ca investitorii sa deschida pozitii de Short Sell. Pe masura ce pozitiile de Long Buy intra pe piata, cele Short Sell incearca sa iasa din pozitiile pierzatoare, lucru care conduce si mai mult la cresterea preturilor si cumpararea din panica de la alti Short Selleri.

Bear Market versus Bull Market

Diferenta principala intre acestea este ca pe piata bull preturile cresc, in timp ce pe piata bear acestea scad. De notat totusi si ca pietele de tip urs pot avea perioade lungi de consolidare. Este vorba despre momentele in care volatilitatea pietei este destul de redusa si exista putine activitati de tranzactionare. Cu toate ca acelasi lucru poate fi valabil si pentru bull market, acest tip de comportament tinde sa fie mai raspandit pe pietele bear.

Este esential de stiut si ca, daca nu exista capacitatea de a scurta un activ pe marja sau de a folosi instrumente derivate, comerciantii pot aduce o viziune descendenta pe piata doar prin vanzarea in numerar sau in monede stabile. Asta poate duce la o tendinta descendenta mai indelungata, cu dobanda redusa de cumparare.

Ursii si Taurii

In cazul taurilor, acestia sunt investitori de cumparare, care joaca pentru a creste preturile. Ei se asteapta ca preturile sa creasca, asa ca cumpara active. Aceasta se numeste „deschide o pozitie lunga” ori „sta in lung”. Cand asteptarile lor vor fi indeplinite, vor inchide pozitia, prin vanzare. Este important ca taurii sa fie atenti pentru ca piata poate fi suprasaturata, iar stocurile vor deveni supraevaluate, caz in care o recesiune este inevitabila.

Ursii, dimpotriva, mizeaza pe o scadere. Acesti investitori vanzatori cred ca preturile actualelor active sunt prea mari si se vor diminua. Prin urmare, vand sau deschid o pozitie scurta, iar dupa un timp, isi inchid pozitiile prin cumpararea la un pret mai mic. Ursii sunt dornici sa vanda, ceea ce inseamna ca pe piata lor se gaseste cu greu un stoc in care sa se poata investi in mod profitabil. Exista totusi diverse tehnici, strategii si algoritmi de tranzactionare care permit obtinerea unor profituri semnificative si pe pietele financiare sau din activele aflate in cadere.

Cum poti sa tranzactionezi pe piata Bear Market

In situatia unei perioade de bear market, una dintre cele mai simple strategii pe care o pot aborda comerciantii este sa ramana in numerar sau monede stabile (stablecoins). Daca scad preturile, poate fi mai bine sa astepti pur si simplu pana cand piata iese de pe teritoriul ursului. Pe partea de investitii si tranzactionare, o idee buna este sa tranzactionezi cu directia tendintei pietei. Acesta este motivul pentru care o alta strategie profitabila pe bear markets ar putea fi deschiderea pozitiilor scurte. In felul acesta, cand preturile activelor scad, se poate profita de declin. Pot fi tranzactii de zi, tranzactii swing, tranzactii de pozitie, ideea principala este sa se tranzactioneze pe directia pietei.

Sunt insa si investitori care merg pe contratendinte. In cazul bear market, asta inseamna intrarea intr-o pozitie lunga pe un salt, miscare numita uneori „raliu pe piaaa ursilor” sau „saritura de pisica moarta”. Miscarile preturilor in contratendinte pot fi extrem de volatile. Acesta este motivul pentru care comerciantii de succes vor lua profituri si vor iesi inainte de a relua tendinta ursului. In caz contrar, ei ar putea fi blocati in pozitia lor lunga in timp ce piata ursului continua.

In general, pe piata exista mai multi tauri decat ursi si, avand in vedere dezvoltarea ciclica a pietei, este bine de ca miscarile acestora se succed. Chiar daca sunt inregistrate scaderi, bear market poate aduce profituri investitorilor care stiu cum sa profite de orice tendinta.