Un wallet sau portofel digital reprezinta primul pas pe care trebuie sa-l faci atunci cand intentionezi sa intri in lumea criptomonedelor. Spre deosebire de produsele folosite in lumea reala pentru a pastra banii in forma materiala, cele digitale pot fi considerate echivalentul unui cont bancar digital, dar care poate fi accesat fara intermediari. Descopera mai departe ce reprezinta un crypto wallet si cate tipuri de portofele digitale exista pentru criptovaluta.
Ce reprezinta un wallet
Portofelul digital sau wallet-ul este un instrument care are rolul de a pastra in siguranta Private Keys, respectiv parolele care ofera acces la activele virtuale detinute. Mai exact, orice crypto asset pe care il ai este stocat pe un blockchain, dar pentru a avea acces la cheile crypto care permit administrarea si tranzactionarea activelor ai nevoie de un wallet pentru criptomonede. Acesta nu pastreaza efectiv monedele virtuale, pentru ca ele sunt stocate in blockchain, ci protejeaza cheile criptografice de care are nevoie orice investitor pentru a putea primi, stoca si transfera bani virtuali intr-un mod simplificat.
In general, un portofel digital are o parola speciala, care poarta numele de seed, cu ajutorul caruia pot fi recuperate criptomonedele chiar daca aplicatia wallet-ului a fost stearsa ori investitorul a pierdut dispozitivul pe care avea instalat portofelul. De obicei, acest seed este format din 12 cuvinte, pe care trebuie sa le pastrezi intr-un loc sigur.
Cum este securizat un wallet
Un portofel digital permite stocarea, primirea si trimiterea de criptomonede catre alte conturi. Acesta este un program software care stocheaza chei private si publice si interactioneaza cu diverse blockchain-uri pentru a le da utilizatorilor posibilitatea de a desfasura anumite tranzactii. Exchange-urile au propriul lor portofel digital dedicat, in care un investitor isi poate tine criptomonedele, insa daca vrei sa ai control total asupra lor cel maim bine este sa le pastrezi in propriul wallet.
Descopera ce sunt criptomonedele
Accesarea portofelului digital se face prin intermediul unui cod, care reprezinta cheia privata a utilizatorului. O persoana care vrea sa cumpere criptomonede trebuie sa-si instaleze pe telefonul mobil ori alt device o aplicatie software, disponibila pe anumite site-uri de specialitate. In acest fel, isi creeaza un cont privat cu o parola unica, ce poate fi comparat cu un cont bancar. Practic, se realizeaza un portofel digital, prin intermediul caruia pot fi tranzactionate criptomonedele. Toate tranzactiile sunt securizate cu ajutorul criptografiei, cheia privata fiind cea care impiedica alterarea ori modificarea tranzactiilor de catre o alta persoana. In cazul in care un user pierde aceasta cheie privata, nimeni nu ii poate reda accesul la ea, iar wallet-ul devine inaccesibil.
Ce tipuri de portofele digitale exista pentru criptomonede
In general, clasificate dupa criteriul conectivitatii la internet, portofelele digitale se impart in hot wallets (portofele fierbinti sau portofele software) si cold wallets (portofele reci, portofele hardware sau portofele pe hartie). Mai departe, exista insa subcategorii si diviziuni. De exemplu, in functie de greutate avem portofele usoare, care acceseaza reteaua blockchain via servicii ale unor terti si nu necesita ca intregul blockchain sa fie stocat pe computer si portofele grele, pentru care intregul blockchain trebuie descarcat si depozitat pe computer. Fiecare wallet are caracteristicile sale, insa vom explica mai multe despre categoriile principale de portofele digitale.
Hot wallet
Un portofel fierbinte este un instrument care le ofera investitorilor posibilitatea de a stoca si tranzactiona tokeni. Hot wallets sunt conectate la internet, mai poarta numele si de portofele software si folosesc chei care au fost create sau sunt stocate pe un dispozitiv care are acces la internet. Desi principalul lor avantaj este ca pot fi utilizate pentru a facilita tranzactiile de baza si sunt usor de folosit, portofelele digitale fierbinti tind sa fie ceva mai vulnerabile la atacuri cibernetice si furt. Un portofel software este indicat in cazul in care efectuezi plati frecvente.
Printre cele mai populare hot wallets se numara Metamask, Exodus, Trust Wallet, Myetherwallet sau Zengo.
Cold wallet
De obicei, acestea sunt portofele digitale depozitate offline, care folosesc chei create pe un dispozitiv care nu a avut niciodata acces la internet. Exemple de portofele reci sunt portofelele hardware, adica dispozitive de tip USB, care permit stocarea unor private keys. Cele mai populare portofele hardware sunt Trezor, Ledger Nano S si KeepKey. De asemenea, paper wallet sau portofelele din hartie intra in categoria celor reci si reprezinta efectiv o hartie care contine adresa wallet-ului si o cheie privata.
Cold wallet functioneaza impreuna cu un wallet software compatibil si se conecteaza la internet doar in momentul in care utilizatorul doreste sa foloseasca in vreun mod asset-urile crypto pe care le detine. Portofelele reci prezinta un grad ridicat de siguranta pentru ca pastreaza cheile private offline. Insa, dezavantajul lor este ca devin nefunctionale atunci cand se pune problema utilizari zilnice, pentru trading. In plus, pot fi destul de costisitoare, dar si distruse, pierdute sau furate mai usor.
Cum alegi un wallet pentru criptomonede
Atunci cand vrei sa alegi un portofel digital pentru criptomonede este esential sa iei in considerare cateva aspecte importante:
- Autentificare cu doi factori – poate fi vorba de un cod trimis pe telefon sau o amprenta. In situatia in care cineva a reusit sa-ti sparga parola, ar trebui sa treaca de al doilea nivel de autentificare inainte ca accesul la portofel sa fie acordat;
- Copia de rezerva a private key – cheia privata reprezinta singurul mod prin care poate fi accesat portofelul digital si moneda detinuta in wallet. De aceea, este indicat sa faci o copie de rezerva a acesteia si sa te asiguri co o pastrezi in siguranta;
- Durabilitatea portofelului digital – de regula, sunt considerte durabile portofelele hardware din otel;
- Ce, dar si cate criptomonede permite wallet-ul;
- Suportul pentru semnaturi – pot exista cazuri cand un portofel criptografic este detinut de mai multe persoane, iar pentru securitatea sa poate fi setat sa aiba nevoie de mai multe chei private inainte de acordarea accesului;
- Posibilitatea de a cumpara si vinde criptomonede cu o platforma integrata – exista si portofele digitale proiectate doar pentru depozitare, de aceea trebuie verificat si acest aspect.
Metode de securitate pentru portofelele digitale
Chiar daca nu este deloc dificil sa iti pastrezi in siguranta monedele virtuale, majoritatea celor care detin wallet-uri nu respecta regulile de baza. Iata ce trebuie sa iei in considerare ca sa te asiguri ca elimini riscul de a fi tinta unui atac:
- Foloseste autentificarea în doi factori (2FA) folosind dispozitive diferite;
- Nu impartasi nimanui cheia privata;
- Genereaza chei private intr-un mediu sigur si offline;
- Creeaza copii de rezerva a cheilor private;
- Alege parole complexe si unice;
- Nu-ti pastra toate activele in acelasi portofel digital sau exchange;
- Nu conecta portofelul digital pe dispozitive necunoscute;
- Ai grija sa nu conectezi wallet-ul pe dispozitive unde faci activitate de web browsing intensiv, accesând diverse link-uri;
- Foloseste un cold wallet pentru activele pe care nu intentionezi sa le vinzi prea curand;
- Incearca sa ai adrese de e-mail diferite pentru conturile de crypto;
- Utilizeaza semnarea tranzactiilor;
- Opteaza pentru instalarea unui program antivirus pe dispozitivele mobile/desktop;
- Cripteaza wallet-ul pentru a beneficia de securitate suplimentara;
- Nu deschide link-urile postate pe grupuri de discord, retele sociale sau altele si nici cele primite prin mesaje directe de la persoane necunoscute.
Cele mai bune portofele crypto in 2021
Popularitatea criptomonedelor este tot mai mare, iar investitorii isi doresc portofele digitale usor de folosit, care sa le pastreze in siguranta asset-urile. In prezent, printre cele mai bune wallet-uri sunt:
- Exodus Wallet
- Atomic Wallet
- Trust Wallet
- JAXX Liberty
- Electrum
- Metamask
- Trezor
- Ledger
Wallet-ul joaca un rol important in lumea criptomonedelor. Acesta actioneaza cumva ca un intermediar pentru ca este ca o legatura intre investitor, blockchain si activele virtuale detinute, insa limiteaza riscul pierderii criptomonedelor si le pastreaza in siguranta.
Descopera ce reprezinta tehnologia Blockchain