Ce este un Exchange Descentralizat (DEX)?
Tranzactionarea de monede virtuale a devenit tot mai populara, fiind considerata o modalitate excelenta de obtinere a unui profit bun intr-un timp scurt. Se pare ca foarte multi oameni s-au imbogatit din tranzactionarea criptomonedelor si ca industria crypto numara mai bine de sapte milioane de utilizatori, asa ca nu ne surprinde deloc dorinta tuturor de a face avere din criptovaluta. Locul unde se realizeaza tranzactii cu monede virtuale poarta numele de platforma de tranzactionare sau exchange. Este vorba de un fel de casa de schimb valutar, insa pentru criptomonede.
In prezent, in lumea crypto a exchange-urilor exista multa centralizare, cu toate ca una dintre caracteristicile principale ale blockchain-ului este descentralizarea. Aflate deocamdata la inceput de drum, platformele descentralizate incearca sa-si croiasca o traiectorie in industrie si sa le permita utilizatorilor tranzactii directe. Viitorul le-ar putea apartine, de aceea ne-am propus sa aflam mai multe despre ceea inseamna exchange descentralizat.
Ce reprezinta un exchange de criptomonede?
Un exchange este o platforma online, un website sau o aplicatie mobila care permite tranzactionarea de criptomonede – achizitie, vanzare sau schimb – functionand pe principiul unei case de schimb conventionale. La fel ca si in cazul exchange-urilor clasice, pentru monedele traditionale, si cele dedicate criptomonedelor au anumite comisioane aferente. Mai mult, unele dintre platformele de tranzactionare criptografica ofera si posibilitatea unui depozit, cu dobanzi generoase, insa ramane la latitudinea investitorului cu ce abordare doreste sa mearga mai departe, respectiv investitie pe termen lung sau tranzactii zilnice.
La nivel global, cele mai vechi exchange-uri in domeniul cripto dateaza din anul 2011, atunci cand si-au inceput activitatea Bitstamp si Kraken. In 2012, au luat nastere Coinbase si Bitfinex, iar in 2013 a aparut Bittrex. Un alt exchange important, Gemini, s-a infiintat doi ani mai tarziu, dupa care in 2017 a fost lansat Binance, care intr-un timp record a surclasat toate celelalte platforme si a devenit cel mai mare exchange de criptomonede din lume. In ultima perioada, piata crypto a asistat la aparitia multor platforme diferite.
Ce inseamna descentralizare?
Descentralizarea reprezinta un proces prin care controlul este distribuit catre mai multe entitati, astfel incat nici una sa nu poata avea putere totala. Daca ne rezumam la banii cash sau proprietatile imobiliare, acestea pot fi confiscate de catre stat. Mai departe, o banca iti poate inchide foarte usor contul, iar o companie poate sa genereze vanzarea fortata a actiunilor pe care le detii. Altfel spus, prin aceste exemple dorim sa aratam cat de usor poti ramane fara active intr-un sistem centralizat, cand controlul apartine altora. Descentralizarea, in schimb, elimina “puterea” unei autoritati centrale.
Daca ne gandim la distribuirea blockchain-ului Bitcoin, acesta este al tuturor pentru ca nu exista un sef ori un grup de programatori care sa-i poată controla regulile de functionare. Asadar, upgrade-urile de protocol se pot face democratic, prin consens.
Ce este un exchange descentralizat?
Un exchange descentralizat (DEX) este un tip de exchange pentru crypto assets, care le ofera utilizatorilor posibilitatea de a cumpara si vinde monede virtuale prin tranzactii peer-to-peer. Spre deosebire de sistemul centralizat, care administreaza tranzactiile utilizatorilor, exchange-ul descentralizat le permite acestora sa-si controleze singuri fondurile din portofelele proprii. O platforma descentralizata nu se bazeaza pe o autoritate centrala si, astfel, este mai putin vulnerabila in fata atacurilor.
Link Ce este un Exchange Centralizat (CEX)
Un exchange descentralizat impartaseste anumite asemanari cu exchange-ul centralizat intrucat le permite utilizatorilor sa schimbe crypto assets cu alte active, fie bani fiat, fie o alta criptomoneda. Totusi, diferenta majora intre cele doua tipuri de platforme este ca, in cazul exchange-ului descentralizat, transferul activelor si securitatea sa sunt supravegheate pe baza unui ledger distribuit sau blockchain. In plus, investitorii nu renunta la custodia fondurilor, ci au control asupra lor in orice moment. Printre exchange-urile descentralizate care au reusit sa le starneasca interesul celor car vor sa detina controlul asupra fondurilor crypto se numara AirSwap, PancakeSwap, Bisq, Hodl si EtherDelta. Utilizatorii acestor platforme isi stocheaza singuri cheile private si deruleaza tranzactii in mod direct unul cu celalalt, intr-un mod total descentralizat de trading.
Cum functioneaza un exchange descentralizat?
Daca te intrebi cum functioneaza un DEX, afla ca acesta opereaza fara intermediar pentru finalizarea tranzactiilor si ca comenzile sunt executate on-chain. De asemenea, in scopul facilitarii procesului de tranzactionare, totul se bazeaza pe smart contracts.
Descopera ce sunt Smart Contracts
Intrucat nu se bazeaza pe servicii terte ca sa pastreze banii utilizatorilor, un exchange descentralizat este mai putin vulnerabil. Acesta foloseste diverse protocoale si mecanisme DeFi, cum ar fi liquidity pools, registre de comenzi, AMMs si aggregation tools. In baza acestui fapt, pot fi clasificate diferite tipuri si generatii de echange-uri descentralizate, inclusiv:
- DEX-uri bazate pe order book (dYdX; Stellar: Bitshares; Binance DEX)
- DEX-uri Swap (Uniswap; Curve; Bancor; SushiSwap; Balancer; Kyber).
Trebuie mentionat si ca unele dintre componentele acestora au grade diferite de descentralizare, iar asta a condus chiar la aparitia exchange-urilor semi-descentralizate.
On-chain order book
In unele schimburi descentralizate, totul se face in lant (on-chain). Practic, fiecare comanda, la fel si modificarea si anularea sa, este scrisa in blockchain. Fara indoiala, vorbim de cea mai transparenta abordare, pentru ca un investitor nu trebuie sa aiba incredere intr-o terta parte ca sa-si transmita comenzile. Insa, se pare ca este mai putin practica aceasta abordare pentru ca trebuie sa i se solicite fiecarui nod din retea inregistrarea comenzii pentru totdeauna, iar astfel investitorul ajunge sa plateasca o taxa. De asemenea, trebuie sa astepte ca un miner sa-i adauge mesajul in blockchain, ceea ce inseamna ca experienta poate fi una greoaie. Exemple de on-chain order book sunt Stellar si Bitshares DEXs.
Descopera ce reprezinta tehnologia Blockchain
Off-chain order book
Acestea sunt acele exchange-uri semi-descentralizate, adica in unele privinte sunt descentralizate, dar in altele sunt mai centralizate decat cele on-chain. In loc ca fiecare comanda sa fie postata in blockchain, ea este gazduita undeva. Unde anume? Poate fi vorba, de exemplu, de o entitate centralizata care se ocupa in totalitate de registrul de ordine (order book).
Protocolul 0x pentru ERC-20 si alte token-uri derulate pe blockchain-ul Ethereum este un bun exemplu in acest sens. In loc sa actioneze ca un exchange descentralizat singular, acesta ofera un cadru pentru partile cunoscute sub numele de „relee” (relayers) pentru a gestiona comenzi in afara lantului. Prin utilizarea contractelor inteligente 0x si a altor instrumente, gazdele pot intra intr-un fond combinat de lichiditati si pot transmite comenzi intre utilizatori. Tranzactia se executa in lant doar dupa ce partile sunt compatibile. Aceasta abordare este superioara celei on-chain si nu se confrunta cu aceleasi constrangeri in ceea ce priveste viteza pentru ca nu foloseste blockchain-ul atat de mult. Implementarile off-chain order book includ platforme precum Binance DEX, EtherDelta si IDEX.
Automated Market Maker (AMM)
Cel mai frecvent utilizat mecanism de tranzactionare crypto este order book trading, folosit pentru a stabili compatibilitatea cererilor cumparatorilor cu a ofertelor vanzatorilor. Exchange-urile order book se bazeaza pe principiul cerere versus oferta, insa exista si exchange-uri pe baza de lichiditate. In cazul order book trading, cumparatorii si vanzatorii plaseaza comenzi cu pretul preferat de fiecare dintre ei pentru un anumit token.
Modelul Automated Market Marker (AMM) elimina in totalitate ideea de registru de ordine. Aceasta este o clasa de exchange-uri descentralizate, care are la baza un algoritm pentru a stabili pretul unui activ digital. AMM-ul functioneaza cu perechi de asset-uri ce pot fi schimbate intre ele, in functie de un algoritm, si nu dupa un registru de ordine. Specificul lor depinde de implementare, dar, de regula, reunesc o gramada de smart contracts si ofera stimulente pentru a asigura participarea utilizatorilor. Partile care participa la respectivul schimb interactioneaza doar cu contractul inteligent si nu una cu cealalta.
DEX-urile pe baza de AMM tind sa fie relativ usor de folosit, integrandu-se cu portofele precum MetaMask sau Trust Wallet. Proiectele care utilizeza acest exchange descentralizat sunt Uniswap sau Bancor.
Care sunt avantajele unui exchange descentralizat?
In momentul in care a creat Bitcoin, prima moneda virtuala, Satoshi Nakamoto a plecat de la ideea ca una dintre cauzele crizei din anul 2008 a fost faptul ca o putere prea mare a fost concentrata in prea putine maini. Cu alte cuvinte, descentralizarea reprezinta solutia ca sistemul sa nu poata fi schimbat in mod arbitrar, fara consens majoritar. Conceptia unui exchange descentralizat este inseparabila de filosofia de baza a criptomonedelor, iar avantajele sale sunt de necontestat. Iata beneficiile exchange-ului descentralizat:
- Tranzactiile printr-un exchange descentralizat au loc peer-to-peer, astfel ca platforma este mai sigura si mai transparenta decat celelalte;
- Bursele descentralizate nu detin fondurile utilizatorilor, asa ca nu apare riscul de contrapartida;
- Operatiunile esentiale au loc in blockchain, astfel ca tehnologia utilizata elimina single points of failure;
- Investitorii au acces la o gama mai mare de tokens;
- Token-urile care nu sunt listate la bursele centralizate pot fi tranzactionate liber pe DEX-uri, cu conditia sa existe cerere si oferta;
- Exchange-ul descentralizat nu foloseste norme KYC (Know Your Customer) sau AML (Anti-Money Laundering), deci nu este necesara confirmarea identitatii utilizatorilor, ci doar un crypto wallet.
Care sunt dezavantajele unui exchange descentralizat?
Chiar daca prezinta numeroase beneficii, platformele de tranzactionare descentralizate au si cateva minusuri. Iata dezavantajele exchange-urilor descentralizate:
- In prezent au volume mici de tranzactionare si nivel scazut de lichiditate;
- Taxele pot fi mari atunci cand reteaua este aglomerata si se foloseste on-chain order book;
- Apare congestia retelei cand exista un volum mare de tranzactionare;
- DEX-urile sunt inca relativ de nisa, deci nu exista intotdeauna cerere si oferta pentru activele pe care intentionezi sa le tranzactionezi;
- Nu exista nici o posibilitate de recuperare in cazul pierderii cheilor private – intrucat utilizatorii sunt cei care le detin si nu e disponibil un proces KYC sau alta modalitate de a reveni asupra unei tranzactii, exchange-ul descentralizat nu le poate recupera;
- In cazul exchange-urilor descentralizate este des intalnit fenomenul de Price Slippage.
Exchange versus Platforma de brokeraj
Criptomonedele pot fi achizitionate printr-un exchange descentralizat/centralizat sau o platforma de brokeraj.
Un exchange le ofera clientilor posibilitatea de a cumpara sau vinde criptomonede prin intermediul platformei sale, dar totodata sa le si pastreze in portofele digitale specifice fiecareia. Exchange-ul poate fi market maker (cumpara si vinde de la/catre proprii sai clienti si este compensat din diferentele de pret) ori a matching platform (solicita comisioane pentru tranzactiile efectuate de clientii sai).
Platforma de brokeraj pentru criptomonede le da investitorilor o alta varianta, respectiv contractul pentru diferenta (CFD). Acesta este un contract care fie creste, fie scade in valoare in concordanta cu marirea sau diminuarea activului suport pe care se bazeaza acesta. Pretul unui CFD replica pretul activului suport care sta la baza sa. Contractul se incheie intre investitor si market maker, adica brokerul care ii oferă cotatii de pret. CFD-urile pe criptomonede le permit investitorilor sa tranzactioneze diverse monede virtuale, dar fara a le detine. In tranzactionarea de CFD-uri, moneda virtuala este tratata ca o investitie speculativa. Prin intelegerea pe care o fac intre ele, partile simuleaza un activ real. Dintre platformele de brokeraj pentru criptomonede amintim XTB, Etoro, Markets, 24option, Cityindex si Thinkmarkets.
Tehnologia blockchain a fost creata pentru tranzactionarea activelor crypto fara implicarea intermediarilor, asa ca cel mai probabil viitorul le apartine exchange-urilor descentralizate. Chiar daca cele care au prevalat in mediul crypto pana acum sunt platformele centralizate si platformele de brokeraj, bursele descentralizate au capacitatea de a castiga din ce in ce mai mult teren in industrie.