Ce este un Exchange Centralizat (CEX)?
Orice trader sau investitor care intentioneaza sa faca afaceri cu criptomonede va ajunge la un moment dat sa foloseasca un exchange. In prezent, in industria crypto, aproape 99% din tranzactii sunt gestionate prin intermediul unui exchange centralizat, si asta deoarece asigura o lichiditate ridicata si un volum mai mare de comert. Dupa cum este bine cunoscut acest lucru, locul unde se realizeaza tranzactii cu monede virtuale poarta numele de platforma de tranzactionare sau exchange. Vorbim de ceva asemanator cu o casa de schimb valutar, dar dedicata criptomonedelor. Investitorii au posibilitatea de a opta totusi pentru doua variante, respectiv bursele centralizate si platformele descentralizate. Daca stii deja ce este un exchange descentralizat, acum a venit momentul sa afli mai multe despre cum functioneaza un exchange centralizat.
Ce reprezinta un exchange de criptomonede?
Un exchange face referire la o entitate ce actioneaza ca un intermediar intre utilizatori si care faciliteaza preschimbarea criptovalutelor. Poate fi vorba despre o platforma online, un website sau o aplicatie mobila ce permite achizitia, vanzarea ori schimbul de criptomonede. Exchange-ul functioneaza pe principiul unei case de schimb conventionale, si anume are anumite comisioane aferente serviciilor efectuate. Mai mult, unele dintre platformele de tranzactionare criptografica ofera si posibilitatea constituirii unui depozit, cu dobanzi generoase, doar ca ramane la latitudinea investitorului cu ce abordare doreste sa mearga mai departe – investitie pe termen lung sau tranzactii zilnice.
Cele mai vechi burse de tranzactionare in domeniul crypto dateaza din anul 2011, atunci cand si-au inceput activitatea Bitstamp si Kraken. Un an mai tarziu, au luat nastere Coinbase si Bitfinex, iar in 2013 a aparut Bittrex. In 2015 a fost infiintat un alt exchange important, Gemini, dupa care in 2017 a fost lansat Binance, o platforma care intr-un timp record le-a surclasat pe toate celelalte existente si a devenit cel mai mare exchange de criptomonede din lume. Totusi, in ultima perioada, pe masura ce foarte multa lume este interesata de criptomonede, observam ca numarul platformelor de tranzactionare nou aparute creste intr-un ritm uimitor.
Ce este un exchange centralizat?
Exchange-urile reprezinta cea mai simpla si comoda modalitate de achizitie, vanzare sau tranzactionare a criptomonedelor. Bursele dedicate acestei industrii pot fi centralizate sau descentralizate. Desi ofera acelasi tip de servicii, ele nu pot fi considerate identice. Prin urmare, in contextul crypto, un exchange centralizat este o platforma pe care poti cumpara si vinde criptomonede. Doritorii pot face acest lucru fie folosind banii fiat, ca de exemplu euro sau dolari, fie utilizand criptomonede. In momentul de fata, in industria crypto exista multa centralizate, chiar daca una dintre caracteristicile principale ale blockchain-ului este tocmai descentralizarea.
Ce este un Exchange Descentralizat (DEX)
Se pare ca viitorul le-ar putea apartine burselor descentralizate, doar ca deocamdata aproape toate tranzactiile cu criptovaluta sunt realizate prin intermediul exchange-urilor centralizate. Bursele de acest tip ofera tranzactii rapide, pot sustine mai multi utilizatori simultan, asigura o lichiditate mai mare si le asemanam cumva cu bursele traditionale. De ce spuneam asta? Pentru ca tranzactiile sunt controlate de catre cei care detin platforma de tranzactionare. Asadar, in cazul unui echange centralizat nu vorbim de interactiuni directe, ci de tranzactii facute numai prin mecanisme furnizate si aprobate de un organism central.
Cum functioneaza un exchange centralizat?
Te poti gandi la centralised exchanges ca la niste intermediari, care controleaza tranzactiile si se asigura ca totul se deruleaza in mod normal. De altfel, existenta acestora este si motivul pentru care platforma de tranzactionare poarta numele de exchange centralizat. Schimburile depind de entitatea/brokerul care controleaza fluxul de active tranzactionate. Utilizatorii platformelor centralizate depun fonduri direct pe platforma, care devine mai departe responsabila pentru executarea comenzilor de cumparare si vanzare in timp real. Pe exchange-urile centralizate, utilizatorii nu au acces la cheile lor private.
Dat fiind faptul ca tranzactiile cu criptomonede centralizate sunt gestionate de un singur organism central, ele pot fi destul de vulnerabile, de exemplu la atacurile hackerilor. De aceea, una dintre problemele foarte importante ale burselor centralizate o reprezinta nivelul de incredere, siguranta si transparenta pe care acestea il pot oferi utilizatorilor.
Tipuri de tranzactii pe un exchange centralizat
De regula, tranzactiile pe platformele centralizate se pot derula in mai multe moduri. De pilda, daca vrei sa cumperi Ether, imediat dupa ce te inregistrezi pe un exchange centralizat, poti face acest lucru cu usurinta prin plasarea a ceea ce se numeste market order. Asta inseamna ca ii transmiti CEX-ului intentia ta in ceea ce priveste tranzactiile de criptomonede. Pe de alta parte, ai posibilitatea de a cumpara Ether doar cand ajunge la o anumita valoare, prin plasarea unui limit order, iar platforma va initia tranzactia dorita de tine cand pretul va ajunge la respectiva valoare. Totodata, exista si forme mai complicate de tranzactionare, cum ar fi margin trading.
Descopera ce reprezinta margin traing
Care sunt avantajele unui exchange centralizat?
Exchange-urile centralizate sunt prima optiune a investitorilor in criptomonede. Aceste platforme online folosite pentru a cumpara si vinde monede digitale, asa cum sunt Binance, Coinbase, Huobi, Kraken, ofera cateva avantaje notabile:
- Constituie punctul de intrare pe piata crypto a celor mai multi dintre investitorii in monede digitale;
- CEX beneficiaza de lichiditate si de un volum mare de trading;
- Ofera un nivel de securitate si monitorizare avansat, pe care o persoana nu le poate realiza pe cont propriu;
- Un exchange centralizat se asigura de securitatea tranzactiilor, dar totodata si de gasirea rapida de parteneri comerciali in cadrul retelei sale de utilizatori;
- Protejeaza activele digitale;
- Sunt sigure pentru ca impun utilizatorilor sa-si dovedeasca identitatea prin documente oficiale;
- Acopera mai multe tipuri potentiale de tranzactii.
Care sunt dezavantajele unui exchange centralizat?
Putem spune ca din moment ce banii tai se afla la o bursa de criptomonede, acestia sunt online si reprezinta o potentiala tinta. Totusi, un exchange centralizat poate prezenta mai multe riscuri decat un DEX. Iata care sunt principalele dezavantaje si pericole ale unei platforme centralizate:
- Poate suferi atacuri cibernetice, mai ales daca este vorba de un exchange centralizat nou aparut pe piata, care pun in pericol fondurile utilizatorilor;
- Exista posibilitatea sa apara lipsa de lichiditate;
- Desi nu este cazul platformelor mari precum Binance sau Coinbase, multe exchange-uri au fost acuzate de manipularea pietei si de insider trading, utilizand informatii care nu sunt disponibile publicului;
- Utilizatorii nu detin cheile private ale criptomonedelor, iar acest lucru poate conduce la mai putin control asupra lor;
- Exista inca problemele referitoare la reglementare.
Daca intentionezi sa intri in industria criptomonedelor trebuie sa stii ca un exchange centralizat reprezinta in continuare cea mai buna optiune posibila. Cu toate ca exista si platforme descentralizate, CEX-urile sunt principala metoda de trading. Asadar, alege o platforma centralizata tinand cont de volumul de tranzactionare, masurile de securitate implementate sau perechile tranzactionate si bucura-te de castigurile pe care ti le pot aduce investitiile tale in criptomonede!