Ce este DeFi – finantarea descentralizata?
DeFi sau finantele descentralizate implica, in esenta, un nou sistem monetar care are la baza blockchain-urile publice. Spre deosebire de procesele traditionale, utilizatorii sunt cei care pastreaza controlul total asupra bunurilor, iar tranzactiile sunt derulate fara intermediari financiari. Sistemul DeFi promoveaza finantarea colectiva, unde oricine poate beneficia de servicii transparente, indiferent de locatia sa geografica. Descopera mai departe ce este DeFi, cum functioneaza si care sunt avantajele acestei noi piete.
Ce inseamna DeFi?
Acronimul DeFi vine de la Decentralized Finance (finante descentralizate) si se refera la orice sistem financiar care opereaza pe tehnologia blockchain. Aplicatiile construite pe suportul DeFi se numesc DAPPs (aplicatii descentralizate). Nu exista un singur inventator al DeFi, insa aplicatiile au aparut pentru prima data in reteaua Ethereum, apoi s-a extins la altele care folosesc contracte inteligente pentru automatizarea tranzactiilor.
Descopera ce reprezinta Tehnologia Blockchain
DeFi este un termen generic pentru diverse aplicatii financiare care elimina intermediarii si le ofera potentialilor utilizatori mai mult control, flexibilitate sporita, tranzactii mai rapide si costuri mai mici. Spre deosebire de banci sau brokeri, DeFi nu necesita acte de identitate emise de guvern ori dovada adresei. In cadrul acestui sistem, cumparatorii, vanzatorii, creditorii si debitorii se conecteaza peer to peer sau cu un intermediar strict bazat pe software. Practic, cu ajutorul finantelor descentralizate, totul este automatizat in protocol cu ajutorul smart contracts.
Cum functioneaza DeFi?
In general, serviciile financiare traditionale sunt controlate de o autoritate, de exemplu banca centrala, care confirma toate tranzactiile. Fiecare institutie, broker, procesator de plati sau alta entitate care apare intre tine si beneficiar aplica un comision tranzactiei. Prin folosirea retelelor descentralizate, aplicatiile DeFi pot rula fara intermediari, doar intre tine si beneficiar. Tranzactiile se bazeaza pe protocoale transparente si de incredere si sunt confirmate pe blockchain, fiind mai simple, mai ieftine si eficiente.
Scopul DeFi este de a oferi servicii financiare open source, transparente, usor de verificat de catre oricine, daca este necesar. Pentru a vorbi despre descentralizare, sunt folosite foarte multe tehnologii si protocoale. Aceste produse financiare sunt posibile prin contractele inteligente, care automatizeaza conditiile de acord intre cumparatori-vanzatori sau creditori-imprumutati. Solutiile DeFi elimina intermediarii dintre partile care deruleaza tranzactii, indiferent de tehnologia ori platforma utilizata.
Descopera ce sunt Smart Contracts
Tehnologia DeFi este frecvent asociata cu criptomonedele si blockchain-ul, insa are un domeniu de aplicare mai larg. Token-urile DeFi pot oferi o gama completa de servicii financiare, de la ipoteci si împrumuturi pana la tranzactionarea de active sau relatii contractuale complicate, dar fara sa fie necesare vechile proceduri birocratice pentru a completa aceste tranzactii.
Care sunt componentele DeFi?
Componentele DeFi sunt asemanatoare cu cele ale ecosistemelor financiare existente, pentru ca include monede stabile si o gama diversa de cazuri de utilizare. In plus, sunt necesare si software-uri care permit dezvoltarea de aplicatii. Infrastructura si cazurile de utilizare pentru DeFi inca sunt in curs de dezvoltare.
Monedele stabile si serviciile, precum schimburile criptografice sau serviciile de împrumut, sunt exemple de componente DeFi. Cadrul pentru functionarea aplicatiilor DeFi il ofera contractele inteligente, care codifica conditiile si comportamentele necesare pentru ca aceste servicii sa functioneze. De pilda, un cod de contract inteligent include un cod personalizat care specifica termenii si circumstantele exacte ale unui imprumut individual. Daca nu sunt indeplinite conditiile, garantia poate fi lichidata. Toate acestea sunt realizate printr-un cod, mai degraba decat de catre o banca sau alta entitate, manual.
Software-ul include toate componentele unui sistem financiar descentralizat. Componentele fiecarui strat sunt proiectate ca sa indeplineasca un scop specific in constructia unui sistem DeFi. Totodata, componentele din fiecare nivel pot fi combinate pentru a crea o aplicatie DeFi. Straturile care alcatuiesc soft-ul DeFi sunt stratul de decontare, protocoalele software, stratul de aplicatie si stratul de agregare. Iata ce trebuie sa stii despre ele:
Stratul de decontare
Cunoscut si sub numele de Stratul 0, acesta serveste ca baza pentru toate celelalte tranzactii DeFi. Este construit dintr-un blockchain public si o criptomoneda sau o moneda digitala. Acesti bani, care pot fi sau nu tranzactionati pe pietele publice, sunt utilizati pentru decontarea tranzactiilor pe aplicatiile DeFi. Ethereum si criptomoneda sa, Ether (ETH), tranzactionata la bursele criptografice, sunt un exemplu al stratului de decontare. Formele tokenizate de active, precum dolarul SUA, sau alte token-uri, pot fi utilizate in stratul de decontare.
Protocoalele software
Acestea sunt normele si reglementarile stabilite care guverneaza sarcini sau operatiuni specifice. Protocoalele software sunt ca o colectie de principii si norme, pe care toti cei care participa la o anumita industrie s-au angajat sa le urmeze, ca o conditie de functionare in domeniul respectiv. Protocoalele DeFi sunt interoperabile, adica pot fi utilizate de multe companii pentru a crea un serviciu. Un exemplu de protocol DeFi este Synthetix, o platforma de tranzactionare a instrumentelor derivate bazate pe Ethereum.
Stratul de aplicatie
Este locul in care sunt stocate programele orientate catre consumatori. Acest strat gazduieste majoritatea aplicatiilor ecosistemului Bitcoin, precum schimburile de criptomonede descentralizate si serviciile de împrumut.
Stratul de agregare
Agregatoarele au rolul de a conecta numeroase aplicatii din stratul de aplicatie pentru a oferi un serviciu investitorilor din stratul de agregare. Poate fi vorba despre a face posibila mutarea banilor fara probleme intre diferite produse financiare ca sa fie maximizate profiturile. Intr-un aranjament fizic, astfel de actiuni de tranzactionare ar necesita foarte multa documentare si coordonare.
Care este diferenta intre DeFi si finantele traditionale?
Obiectivul DeFi este acela de a crea un ecosistem financiar descentralizat, transparent, deschis si fara permisiuni. Lipsa intermediarilor sugereaza faptul ca acesta este disponibil oricui. De altfel, spre deosebire de finantele centralizate, cel mai important este ca DeFi permite stocarea si administrarea propriilor bani. In sistemul traditional, finantele personale sunt gestionate intotdeauna de o autoritate, de unde si caracterul centralizat.
In ecosistemul DeFi, transferul de fonduri poate avea loc aproape instantaneu, in timp ce in finantele traditionale, plata poate fi procesata chiar si in cateva zile. Mai mult de atat, DeFi markets sunt deschise constant, pe cand sistemele centralizate se inchid odata ce angajatii termina programul de lucru. La tranzactiile DeFi, procedurile se pot realiza anonim sau sub un pseudonim spre deosebire de varianta clasica, unde activitatea financiara a utilizatorului nu este permisa fara cunoasterea identitatii acestuia.
Merita mentionat si faptul ca DeFi este un domeniu accesibil oricui. Serviciile financiare centralizate pot fi utilizate doar dupa inaintarea in prealabil a unor cereri si aplicatii aferente. O alta diferenta notabila ar fi si ca DeFi se bazeaza pe transparenta, respectiv oricine poate verifica istoricul unei tranzactii si datele sale sau modul in care functioneaza.
Fara indoiala, finantarea descentralizata se extinde cu o viteza uluitoare. DeFi are multe caracteristici cheie, cele mai importante fiind faptul ca este deschis, adica poti folosi aplicatiile prin crearea unui portofel, si rapid, fondurile fiind mutate aproape instantaneu printr-un blockchain. In plus, ofera mult mai multa libertate decat sistemul financiar traditional si este accesibil apropo tuturor.