binance-coin-BNB-jocuri-crypto-NFT

Ce este Binance Coin (BNB)?

Binance Coin (BNB) este criptomoneda nativa a platformei Binance, una dintre cele mai mari si mai populare platforme crypto din lume. BNB poate fi folosit ca mijloc de plata, ca token utilitar pentru achitarea taxelor si pentru a participa la vanzarile de token-uri pe platforma Binance. Este, de asemenea, baza pentru piata descentralizata Binance DEX.

Cand a fost lansat Binance Coin (BNB)?

BNB este o criptomoneda (token) creata de Binance in 2017. A fost emisa si lansata pentru prima data in timpul unui eveniment de crowdfunding Initial Coin Offering (ICO), cu 11 zile inainte ca piata de criptomonede Binance sa devina functionala.

Initial, BNB a fost emis ca un token ERC-20 bazat pe tehnologia Ethereum, dar in aprilie 2019 Binance si-a lansat propriul blockchain numit Binance Chain. Astfel, token-urile ERC-20 au fost inlocuite cu token-uri BEP2 BNB la o paritate de 1:1.

Descopera ce reprezinta tehnologia Blockchain

In luna septembrie a anului 2020, Binance a lansat reteaua blockchain BNB Smart Chain (BSC, fostul Binance Smart Chain), care ruleaza in paralel cu BNB Beacon Chain. Aceasta inseamna ca BNB se gaseste in trei forme diferite:

  • BNB BEP-2 pe BNB Beacon Chain, respectiv fostul Binance Chain;
  • BNB BEP-20 pe BNB Smart Chain, respectiv fostul Binance Smart Chain;
  • BNB ERC-20 pe reteaua Ethereum.

Ce utilizari are Binance Coin (BNB)?

BNB a fost creat ca un token utilitar pentru diminuarea taxelor de tranzactionare. Insa, aplicatiile criptomonedei s-au extins destul de rapid, pe un numar mare de platforme. Taxele de tranzactie pe Binance.com, Binance DEX si Binance Chain se platesc cu BNB. Totodata, acesta se poate folosi pentru a efectua plati site-uri precum Crypto.com, Monetha si HTC sau pentru achitarea serviciilor online de pe BitTorrent, Canva ori Storm.

Daca detii Binance Coin (BNB) poti rezerva cazare prin intermediul TravelbyBit, Trip.io si Travala.com, poti plati pentru entertainment si chiar face tranzactii financiare, cum ar fi un imprumut la ETHLend. Mai mult de atat, cu aceasta criptomoneda ai posibilitatea de a investi in anumite ICO-uri listate prin programul Launchpad al Binance. Pe majoritatea platformelor centralizate si descentralizate, BNB este disponibil pentru tranzactionare in pereche cu o varietate de alte criptomonede.

BNB are mai multe cazuri de utilizare ale BNB in cadrul ecosistemului Binance si in afara acestuia:

Reducerea taxelor de tranzactionare

Utilizatorii pot plati taxele de tranzactionare in BNB pe platforma Binance, beneficiind de reduceri semnificative.

Participarea la vanzarile de token-uri

Binance Launchpad este o platforma pentru lansarea de noi criptomonede, iar utilizatorii care detin BNB pot participa la aceste evenimente, obtinand astfel acces la noi proiecte.

Staking

Utilizatorii pot bloca (stake) BNB in diferite platforme si proiecte pentru a primi recompense sub forma de BNB sau alte criptomonede.

Imprumut si garantie

BNB poate fi folosit ca garantie pe platformele de imprumut din cadrul ecosistemului Binance si pe alte platforme de finantare descentralizata (DeFi).

Schimb de monede

BNB poate fi utilizat pentru a cumpara sau vinde alte criptomonede pe platforma Binance si pe alte burse de criptomonede.

Utilizare in aplicatii descentralizate (dApps) si ecosistemul DeFi

Aceasta criptomoneda se foloseste in cadrul aplicatiilor dezvoltate pe Binance Chain si Binance Smart Chain, precum si in proiectele de finantare descentralizata (DeFi) care functioneaza pe respectivele platforme.

Plata bunurilor si a serviciilor

BNB este acceptat ca metoda de plata la un numar in crestere de comercianti si furnizori de servicii, atat online, cat si offline, de exemplu, folosind cardul Binance sau Binance Pay.

Programul de ardere de monede

Binance efectueaza un proces de rascumparare si ardere de monede BNB trimestrial, prin care o parte din monedele BNB sunt retrase din circulatie si „arsa” (distrusa) pentru a reduce cantitatea totala in circulatie si a spori valoarea BNB-ului pe termen lung.

Tokenul BNB beneficiaza de un parteneriat cu cea mai mare platforma de streaming video live din Asia – Uplive, care vinde cadouri virtuale pentru jetoane BNB unui numar de peste 20 de milioane de utilizatori. In plus, se pot face si donatii catre organizatii de caritate prin proiectul Binance Charity Foundation (BCF).

Valoarea BNB poate fluctua in functie de cerere si oferta, precum si de sentimentul pietei cripto. Binance efectueaza si un proces de rascumparare si ardere de monede BNB trimestrial, ceea ce reduce cantitatea totala de BNB in circulatie si poate contribui la cresterea valorii acesteia pe termen lung.

Se poate mina BNB?

BNB nu poate fi minat in mod traditional, asa cum se mineaza Bitcoin sau Ethereum. Criptomoneda functioneaza pe Binance Chain si Binance Smart Chain, ambele fiind blockchain-uri bazate pe un mecanism de consens numit Proof of Stake Authority (PoSA) – o combinatie intre Proof of Stake (PoS) si Proof of Authority (PoA).

In loc sa se bazeze pe minerit, care implica rezolvarea unor probleme matematice complexe pentru a valida tranzactiile si a genera noi monede, BNB utilizeaza un sistem de validare si recompensare bazat pe staking si delegare.

Chiar daca nu se mineaza BNB, poti obtine venituri prin participarea la procesul de staking. In acest caz, blochezi o anumita suma de BNB pentru a sprijini securitatea si functionarea retelei, iar in schimb, primesti recompense sub forma de BNB sau alte criptomonede. Staking-ul poate fi realizat prin intermediul platformei Binance ori a altor platforme si proiecte care accepta BNB pentru staking.

Ce inseamna BNB Burning?

Arderea criptomonedei BNB este un proces prin care Binance retrage o anumita cantitate de monede din circulatie si le distruge ireversibil. Scopul procesului este de a reduce cantitatea totala de BNB disponibila pe piata, ceea ce poate duce la cresterea valorii BNB-ului ramas in circulatie.

BNB Burning se face in mod regulat, de obicei trimestrial, si este un angajament al companiei Binance de a mentine o oferta de moneda in scadere in timp, pana cand 50% din totalul initial de 200 milioane de BNB vor fi arse. Binance foloseste o parte din profiturile sale pentru a rascumpara BNB de pe piata inainte de a le distruge in procesul de ardere.

Practica asigura faptul ca aprovizionarea cu BNB ramane finita, iar criptomoneda devine mai rara si mai valoroasa. Arderea BNB este anuntata si documentata intr-un raport de transparenta publicat de Binance.

Cum se poate cumpara BNB?

Cele mai multe achizitii de BNB au loc pe piata secundara. Aceasta inseamna ca poti cumpara si vinde BNB pe Binance si pe alte platforme crypto, Coinbase Pro, Kraken, Bitpanda, Gate.io, KuCoin etc. Pentru a cumpara Binance Coin (BNB), urmeaza acesti pasi:

  • Deschide un cont pe o platforma de schimb de criptomonede care accepta BNB, cum ar fi Binance, Coinbase Pro, Kraken, Bitpanda sau altele. Daca esti deja inregistrat pe o astfel de platforma, treci la pasul urmator.
  • Verifica-ti identitatea, daca este necesar. Multe platforme de schimb solicita verificarea identitatii pentru a respecta reglementarile KYC (Know Your Customer) si AML (Anti-Money Laundering).
  • Depune fonduri in cont. Majoritatea platformelor accepta depuneri in monede fiat, precum USD, EUR sau RON, prin transfer bancar, card de credit sau debit. Unele platforme pot necesita sa achizitionezi mai intai o alta criptomoneda, cum ar fi Bitcoin (BTC) sau Ethereum (ETH), pe care sa o schimbi apoi pentru BNB.
  • Mergi la sectiunea de tranzactionare a platformei si cauta perechea de tranzactionare care te intereseaza, de exemplu, BNB/USD, BNB/EUR sau BNB/BTC.
  • Plaseaza o comanda de cumparare. Ai doua optiuni principale: ordine la pret de piata (market order), care se executa imediat la cel mai bun pret disponibil, sau ordine la un pret-limita (limit order), care se executa doar atunci cand pretul BNB atinge nivelul pe care l-ati stabilit.

Dupa ce comanda de cumparare este executata, BNB va fi adaugat in portofelul tau de pe platforma de schimb. Este recomandat sa transferi BNB intr-un portofel privat, in special daca ai de gand sa detii monedele pe termen lung. Acest lucru iti ofera un control mai mare asupra securitatii fondurilor tale.