Care sunt cele mai frecvente escrocherii cu criptomonede

escrocherii-cu-criptomonede-Jocuri-Crypto-NFT

Escrocheriile cu criptomonede cresc simtitor pe masura ce investitiile in diverse monede digitale devin tot mai populare. Bitcoin, Ethereum, Cardano sau Solana sunt acum pe buzele tuturor, la fel si multe alte criptomonede care le promit investitorilor castiguri rapide. Cu siguranta, este o adevarata frenezie, ce atrage compulsiv investitorii, dar si persoanele care vor sa foloseasca acest nou curent in mod ilicit, pentru a se imbogati prin frauda.

Potrivit Chainalysis, in anul 2021, volumul activitatilor ilegale cu criptomonede a atins un nivel istoric, de 14 miliarde de dolari, spre deosebire de 2020, cand cifra era de aproape 7,8 miliarde de dolari. Exista numeroase tipuri de frauda crypto, insa trebuie sa le cunosti macar pe cele mai des utilizate in retele si aplicatii, pentru a nu te lasa pacalit.

De ce sunt in crestere inselatoriile cu criptomonede

Fara indoiala, cresterea valorii criptomonedelor ii atrage si pe escrocii care vor sa castige sume foarte mari de bani din tranzactiile cu monede virtuale. Practic, trebuie sa stii ca, daca esti interesat sa investesti in criptomonede, te expui si unui risc major de frauda. Iar asta se intampla si pentru ca exista putine norme care reglementeaza piata crypto, fata de piata de valori traditionala. Interesul urias al mass-media pentru acest subiect, precum si retelele sociale, amplifica isteria asupra monedelor digitale si le ofera idei escrocilor.

In prezent, lumea crypto se aseamana cu Vestul Salbatic, iar infractorii cibernetici pot detine, uneori, puterea. Tot ceea ce citesti online trebuie analizat si verificat cu mare atentie. Intreaga campanie publicitara din jurul acestui subiect iti poate aduce castiguri considerabile, insa si neplaceri sau pierderi uriase, mai ales daca nu stapanesti prea multe notiuni despre noua piata a investitiilor.

Care sunt cele mai frecvente escrocherii cu criptomonede

Acolo unde exista ceva de valoare, intotdeauna vor aparea si pirateria, inselatoriile si speculatia. Ca sa poti recunoste si evita escrocheriile cu criptomonede, este important sa acorzi atentie maxima tuturor investitiilor in monede digitale si sa verifici legalitatea afacerilor pe care intentionezi sa le desfasori. Iata care sunt cele mai comune escrocherii cu criptomonede:

Metoda „Retrage banii si depoziteaza”

In baza unor informatii false, investitorii sunt incurajati sa cumpere actiuni la diverse companii crypto mai putin cunoscute. Ulterior, cand pretul actiunilor creste, infractorii isi vand propriile actiuni, obtin un profit ordonat, iar victimele raman cu stocuri cu valoare compromisa.

Comunicate de presa false

Se poate intampla ca cei ce deruleaza activitati ilicite sa pacaleasca jurnalistii. Site-urile de stiri legitime ajung sa publice informatii false, de exemplu despre retaileri celebri care se pregatesc sa accepte platile cu anumite criptomonede. Comunicatele de presa pot face parte dintr-o schema de tip „Retrage banii si depoziteaza”, iar astfel creste valoarea actiunilor fraudatorilor in monedele mentionate.

Schema Ponzi

De obicei, aceasta este una dintre schemele de escrocherii cu criptomonede, care implica reclamatiile nerealiste, cu privire la randamentele pe care le poti obtine daca devii investitor. Mai exact, victimele sunt pacalite sa plaseze bani intr-o companie inexistenta si incurajate sa-si inscrie si familia sau prietenii. Fraudatorii inventeaza mereu tehnologii noi, atragatoare, in timp ce se asigura ca obtin venituri considerabile.

Aplicatii replicate

Fraudatorii cibernetici pot falsifica aplicatiile de criptomonede legitime. Practic, acestia creeaza o replica a lor si le incarca in magazinele de aplicatii. Odata instalata de catre victime, aplicatia poate sa fure informatiile personale si financiare si, totodata, infecteaza dispozitivul cu malware. De asemenea, unele aplicatii false ii pot pacali pe utilizatori sa plateasca pentru servicii inexistente sau pot incerca sa fure datele de conectare la portofelul crypto.

Escrocherii cu criptomonede de tip phishing

Phishing-ul reprezinta una dintre cele mai populare moduri in care actioneaza infractorii, chiar si in domeniul criptomonedelor. Victimele pot fi contactate sub diverse forme – email, texte, mesaje pe retelele sociale – toate falsificate pentru a parea ca provin de la o sursa de incredere, cum ar fi o institutie bancara. Fraudatorii solicita plati pentru anumite tranzactii crypto, cu un termen limita foarte strans, pentru a grabi victimele sa actioneze, fara sa mai analizeze informatiile.

Schimburi false

Criptomonedele pot aparea ca fiind comercializate pe retelele de socializare si prin email. Aceste oportunitati de investitii te vor trimite insa catre schimburi false care, de multe ori, vor disparea peste noapte. Alteori, escrocheriile cu criptomonede pot implica si diverse celebritati. Infractorii cibernetici deturneaza conturile persoanelor publice sau creeaza unele false si determina victimele sa investeasca in scheme false.

Cum poti evita escrocheriile cu criptomonede

Unul dintre lucrurile care faciliteaza escrocheriile cu criptomonede tine de anonimatul tranzactiilor realizate in cadrul blockchain. Infractorii isi pot convinge victimele sa le trimita o anumita cantitate de token-uri, iar apoi sa dispara fara urma intr-o schema de coduri complicate.

Exista o multime de inselatorii criptografice, de la asa-numitele „rug pull”, intalnite in special in spatiul de finantare descentralizata, si pana la escrocheriile pe retelele sociale, care incurajeaza investitorii sa cumpere token-uri promitatoare pentru a le impinge pretul mai sus. Vezi mai departe cateva lucruri importante care te vor ajuta sa nu fii pacalit:

  • Respinge toate oportunitatile de investitii care necesita o plata in avans
  • Foloseste software anti-malware pentru toate dispozitivele tale
  • Evita sa deschizi link-urile dubioase
  • Nu utiliza magazine de aplicatii neoficiale
  • Nu furniza informatii personale unei entitati care intra in contact nesolicitat cu tine
  • Activeaza autentificarea cu doi factori pentru orice cont de criptomonede
  • Verifica intotdeauna autenticitatea mesajelor primite
  • Nu interactiona cu personaje necunoscute pe platformele de social media fara sa le verifici identitatea
  • Ai grija ce site-uri web vizitezi si daca acestea au elemente de securitate
  • Relizeaza propriile cercetari cu privire la orice proiect la care vrei sa participi, fie ca este nou sau deja existent
  • Trateaza orice schema de investitii cu o doza de suspiciune.

Fii intotdeauna precaut, oricat de multa experianta ai avea in lumea crypto. Daca vrei sa investesti in acest domeniu sau o faci deja, pastreaza informatiile despre portofel stocate in deplina siguranta si nu impartasi nimanui detalii despre actiunile tale, ca sa eviti orice tip de escrocherii cu criptomonede.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *